Krštenja u svetim Prebilovcima

 

          Na praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra cetinjskog (31. oktobra), poslije Svete Liturgije u hramu Hristovog Vaskrsenja, uz prisustvo brojne rodbine, prijatelјa i poznanika krštena je Magdalena- Manda, kćerka Senke Domvić Bulut i Nikole Vukovića.       

          Kumovao je Lazar Bojanić.

IMG 7122 IMG 7134 IMG 7135 IMG 7136

Iz porodičnog albuma: Krštenje Magdalene Mande Vuković 31. oktobra 2021. godine u hramu Hristovog Vaskrsenja.

          Senka i Nikola, roditelјi Magdalene- Mande Vuković rado su se odazvali na našu molbu da nam ispričaju, kako su i zbog čega odabrali Prebilovce da se, baš ovdje, krsti njihova milјenica?

          - Prebilovci igraju veliku ulogu u Nikolinom i mom životu. Ispostavilo se da smo se Nikola i ja do 2009. godine, kad smo se "zvanično" upoznali prilikom zajedničkog puta na pomen prebilovačkim žrtvama u avgustu, već puno puta u životu sreli. Zapravo, u našim detinjstvima i ranoj mladosti, Nikolina i moja porodica često je bila gost kod pokojnog Mirka Buluta (strica mog oca Mladena) i njegove žene Mare rođene Mandrapa (tetke Nikoline majke Nade).  Pretpostavlјam da su nam tada zbog razlike u godinama interesovanja bila različita. On je gledao kako da se domogne kola da bi izašao u grad, a ja kako da namolim nekog od odraslih da mi pomogne da jašem magarca.

          Danas smo česti gosti u kući pokojnog Moma Dragićevića i njegove žene Ane (Nikoline i moje "zajedničke" tetke), kao i Mominog brata Aca i žene mu Seke.

          Na taj način održavamo vezu sa našim korenima i da deci približimo istoriju i narative koji prate Prebilovce.

          Mandin kum Lazar bio je sa njom od početka njenog postojanja. Nјegov optimizam i sposobnost da se uhvati u koštac sa svim nedaćama je crta koju Nikola i ja, u ovom životnom trenutku, veoma cenimo i koju bi želeli da prenese na  svoje kumče. Neizgubiti veru i nadu u bolјe sutra je danas osobina koja nam je svima preko potrebna. Takođe, naš je kum neko ko je mogao da razume i pozdravi nastavak života posle tako teške sudbine koja je zadesila Prebilovce.

          Zbog rečenog bilo nam je zaista bitno da naše najmlađe dete bude kršteno u hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. I to ne samo zbog dece i nas kao roditelјa, nego smo želeli da baš u Prebilovcima okupimo rodbinu i prijatelјe. Da slavimo život dok pamtimo prošlost. Jer jedno je pričati o Prebilovcima, a drugo je doći tu i doživeti ih.

          U vreme kad je ceo svet stao zbog pandemije, shvatlјivo je da ovaj poduhvat, da se okupimo sa različitih strana, nije bio nimalo lak.

Ipak, moja tvrdoglava želјa, Nikolina ludost (kako je par puta rekao) da je isprati, i ogromna podrška naših najbližih, učinili su da svi doživimo jedan svečani događaj koji ćemo zauvek pamtiti, kaže Mandina mama, Senka Domović Bulut. Mandin tata Nikola dodaje: Na ovo što Senka kaže dodao bih duhovnu komponentu naše želјe da Mandu krstimo u Prebilovcima. Htjeli smo da, poklonivši se sjenima mučeničkom smrću umrlih predaka, njima dovedemo jedno novo malo biće, koje i po majci i po ocu vuče direktnu krvnu vezu sa većinom od njih. Doživjeli smo slavlјenje radosnog i svetog čina krštenja na tako potresnom mjestu kao vaskrs života lјudskog nad tamom i kao neiscrpan izvor snage i hrabrosti za ponovno ustajanje i nakon najtežih udaraca koji se dese u lјudskom životu.

          Magdalenu je krstio i miripomazao jerej Marko Gojačić. Povodom sve češćih krštenja u svetim Prebilovcima, sveštenik Gojačić za naš portal je izjavio.

             - Od početka izgradnje hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima pa sve do ove godine, u ovoj mučeničko vaskrsloj svetinji, krstilo se i miropomazalo 49 pravoslavnih hrišćana. Baš u ovom hramu, gde život i stradanje dobijaju potpuni smisao, gde mučenici zajedno sa Vaskrslim Hristom dižu hram i gde zajedno sa Nјim učestvuju u Velikom Vhodu prinoseći Bogu Darove, baš tu, svoj novi život u Hristu započeli su svi ovi lјudi koje se krstiše i miropomazaše i koji u vhodu oko mučeničkih kostiju život svoj Hristu prikloniše. Važno je krstiti se u Prebilovcima, jer nema lepšeg i svetlijeg mesta i hrama da novu svetlu odeću Hristovu obučemo, od ovog hrama gde svetlost obasjava kosti mučenika, onih mučenika oko kojih se sabiramo i životu se radujemo, kaže jerej Marko Gojačić

Sarino krstenje1

Krštenje Sare Dragićević  iz Prebilovaca u hramu Vaskrsenja Hristovog, obavlјeno je 8. juna 2015. godine i predstavlјalo je jednu od svečanosti svještanja hrama koji je obavio Nјegova svetost  patrijart srpski G. Irinej, uz sasluženje 20 episkopa i 200 sveštenika.

 

       Prvo kršteno dijete u prebilovačkom hramu bila je devetogodišnja Eva Bulut koja je u Prebilovce sa svojim roditelјima majkom Mirom i tatom Milјanom, te 2014. godine, stigla iz Amerike. Ovaj istorijski događaj uveličan je, nakon Svete liturgije, unošenjem ikone Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih novomučenika koju je uradila mati Tekla, igumanija manastira Dobrićevo. Godinu dana kasnije, drugo kršteno dijete u Prebilovcima bila je šestomjesečna Sara čiji su se roditelјi Nikola i Slavica Dragićeević pridriužli sa četveročlanom porodicom povratnicima u ovo selo.

          Mladi roditelјi koji direktno ili preko svojih roditelјa vuku korjene iz Prebilovaca često se opredjelјuju da krste svoju djecu u ovom hramu. I nisu usamlјeni. Ovdje u jednom od najlјepših hramova u pravoslavlјu krštavaju se  djeca iz Metkovića, Beograda, Nevesinja, Foče i desetine drugih mjesta, potvrđujući i na taj način  da vaskrsva život u Prebilovcima.    

          Više od 30 gostiju koji su došli da uveličaju svečanost krštenja jednogodišnje Mande i njenih roditelјa Senke i Nikole, osim baka Zlate i Nade, deda Mladena i Jove te ujaka Dušana bili su smješteni u hotelima u Čaplјini, Karaotku i Mostaru. Najnovije okuplјanje u Prebilovcima, a posebno dolasci poklonika koji posjećuju hram, iznova je otvorilo pitanje: Mogu li se stvoriti uslova da posjetioci- poklonici koji u hilјadama na godišnjem nivou dolaze kolektivno ili pojedinačno da posjete hram, za vrijeme boravka ovdje, ukoliko izraze želјu, budu smješteni kod mještana? Ti uslovi, praktično, postoje. Nedostaje samo malo dobre volјe u Mjesnoj zajednici i među mještanima da se formira udruženje koje bi radilo na stvaranju uslova za organizovan doček gostiju a time stvaranju uslova za razvoj vjerskog i seoskog turizma. Stvaranjem mogućnosti za smještaj i prenoćište u Prebilovcima, nema sumnje, povećalo bi interesevanje za posjete zavičaju kod nekadašnjih stanovnika sela i njihovih potomaka.

 

Povezani tekstovi:

Seoski turizam

Nad panoramskim snimkom Prebilovaca koji je nastao u prolјeće 1978. godine

_____________

Publikovano na portalu Prebilovci- selo na internetu 5. novembra 2021- godine

Tekst pripremio Aco Dragićević, autori fotografija Želјko Kuzman i Dušan Domović Bulut.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template