Moba na Manojlovoj kući

U situaciji bremenitoj iskušenjima sadašnjosti i nesrećama iz prošlosti, u Prebilovcima je, ovog ljeta, organizovana prava moba na kući Manojla Dragićevića. Bila su potrebna dva avgustovska vikenda, dva radna dana, sa mnogo ruku da se pripremi teren za obnavljanje dvadeset prve kuće u Prebilovcima. Skoro stotinu ih čeka ovakve ili slične mobe. Manojlo je, ove godine, jedini iz Prebilovaca dobio donaciju i to od Republike Srpske.

Kuća se nalazi u centru sela, blizu doma. Pogledu ispred kuće otvara se visoravan Kravarica odakle dolazi i put u Prebilovce. Nekad je to bila Ćukova kuća. Čim se izađe na visoravan uočljiva je, zbog svog centralnog položaja i svoje dužine. Ni jedna razglednica sela ne bi se mogla zamisliti bez ove kuće koja se pružila skoro preko pola sela. Njen vlasnik Nikola Dragićević, kad je kupio od Ćukova, proširujući je i prilagođavajući potrebama porodice, poštovao je običaj da svaka prostorija ima poseban ulaz iz dvorišta. Juna 1992., i od ove kuće u Prebilovcima, ostao je samo dugački, neobično dugački niz golih zidova. Postoji jedna fotografija sela i ove kuće koja potvrđuje njen opis. Nikolinom sinu Manojlu koji je sve ove godine poslije rata proveo u Gacku u izbjeglištvu, uslov za donaciju bio je da potpuno poruši najveći dio starih zidova, da bi se na tom mjestu podigla nova i savremena kuća, sa potkrovljem i površinom u osnovi od 60-70 kvm!

Ovdje se, konkretno, postavlja pitanje zašto je donator dao nalog domaćinu da poruši stare zidove i to, na centralnoj kući u selu? Iz mnogih razloga bilo bi dobro da se očuva graditeljsko nasljeđe Prebilovaca. Naravno, u spoljnim konturama, dok se unutar zidova kuće mogu i trebaju osavremeniti. U nametnutoj dilemi, očuvanja graditeljske tradicije, ili  obnove i povratka, logično je da pobjeđuje ovo drugo. I to govori o problemima sa kojima se suočavaju Prebilovci u mukotrpnoj borbi za obnovu i opstanak.

No, bilo kako bilo, nošen željom da se vrati na rodno ognjište Manojlo je prihvatio uslov i krenuo na posao kroz oživljavanje jednog lijepog običaja- mobe. Bile su potrebne dvije odlično organizovane mobe. Pored Manojla, njegove supruge Nade, sinova Dejana i Nikole, puni doprinos je dao i domaćinov brat Milan-Mićo sa svom svojom porodicom, rođaci, prijatelji i drugovi Manine i Mićine djece iz Gacka i Trebinja, gdje braća evo već skoro dvije decenije žive u izbjeglištvu.

Odavno Prebilovci nisu vidjeli nešto tako prijatno i radosno kao što je bila ova moba. Radilište je odisalo slogom, snagom, mladošću, poletom... Ton je davao domaćin ne skrivajući zadovoljstvo što se vraća u svoje selo, uvjeren u njegovu obnovu i opstanak. I pored mukotrpnog posla sa kamenim blokovima, na ljetnoj jari, spremio je posluženje za komšije koji su došli na radilište da ga pozdrave i čestitaju mu gradnju kuće i skori povratak. Poslije mobe su, svi zajedno, otišli na jezero Škrka, gdje je spremljen roštilj i piće. Začula se pjesma iz grla ali i guslarska sa mobilnih telefona. Bilo je i podizanja zdravice, šale do mile volje.., kao nekih davnih dana na ovom istom mjestu.

Obnova neke, od preko sto uništenih kuća u Prebiovcima je željan i radostan događaj. Ipak, vrijeme je da se postavi vrlo ozbiljno pitanje; zašto se tek svake druge godine obnovi samo po jedna kuća u Prebilovcima? Politikom donacija na kašičicu selo se neće lako obnoviti. Skoro je zadnji čas da se pred odgovorne, na raznim mjestima i nivoima, postavi zahtjev za potpunu obnovu Prebilovaca i obezbjeđenje uslova za očuvanje sela i njegovog prostora. Raseljeni Prebilovčani to očekuju a mnogi su spremni i da se trajno vrate u selo (m. j).


Stara kuća Nikole (Todora) Dragićevića na snimku D. Hadžimusića iz 1974. godine


Ovako je izgledala Nikolina kuća prije deset godina (1999.) , kad su u selo stigli prvi povratnici nakon rata. 
Snimio: Milenko Jahura

U ljeto 2010. počeli su radovi na obnovi kuće Manojla Dragićevića
 

U septembru te 2010. godine kuća Manojla Dragićevića je završena

Na Prebilovcima- selu na interetu od septembra 2009. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template