Osniva se seoska biblioteka

Stana Arnaut

Učiteljica Stana Arnaut

    Studenti srpskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta iz Beograda, generacija 2010, godine, nakon posjete Prebilovcima, pokrenula je  inicijativu da se u ovom selu formira biblioteka, koja bi, pored obnovljenog hrama Vaskrsenja Hristovog, simbolički ali i stvarno predstavljala obnovu duhovnog i svekolikog života u ovome selu. Biblioteka će biti smještena u najvećoj građevini u selu koja je nekad bila osnovna škola koja je nosila ime ”Kralj Milutin” (počela sa radom 1924. godine) u kojoj je radila učiteljica Stana (Luke) Arnaut iz Glušaca kod Metkovića u Hrvatskoj.Biblioteka će, kako saznajemo, ponijeti ime učiteljice Stane.

        Učiteljica Stana Arnaut rođena je 1909. godine. Prije nego je premještena za učiteljicu u Prebilovce, službovala je u Gabeli. Na početku Drugog svjetskog rata doživjela je sudbinu ostalih stanovnika ovog sela. Drugog dana napada ustaških snaga na Prebilovce 5. avgusta 1941. godine, učiteljica Stana Arnaut dovedena je u školu koju su ustaše pretvorile u sabiralište i mučilište naroda. Nakon mučenja, zaklana je pred zgradom škole i bačena u obližnju Ždrakanovića bašču. Unakaženo tijelo svoje učiteljice kasnije su pronašli preživjelimještanii sahranili u mjesno groblje, u porodičnoj grobnici Milana Buluta- Karimana gdje danas počiva.

        U drugom svjetskom ratu škola je zapaljena, jednako kao i u posljednjem ratu 1992. godine. Prvi put obnavljali su je preživjeli Prebilovčani i opet je bila, do kasnih pedesetih godina minulog vijeka škola. Nakon što nije više odgovarala naraslim potrebama sela, u neposrednoj blizini podignuta je nova školska zgrada sa dvije učionice dok je stara škola pretvorena u Dom kulture.

        Nova školska zgrada u kojoj je posljednji učitelj bio Ćetko Koprivica danas je u ruševinama dok je nekadašnja škola obnovljena zahvaljujući Srpskom nacionalnom društvu ”Prebilovci” iz Beograda. Danas je to Duhovni i kulturni centar koji je, takođe, ponio isto ime kao što je to nekad bilo, Sveti kralj Milutin.

       Akciju beogradskih studenatada Prebilovci dobiju biblioteku podržalo jevišenacionalnih organizacija Srba i izdavačkih preduzeća,pored ostalih Srpska književna zadruga koja je u Prebilovce poslala knjige iz čuvenog 107 plavog kola.

        Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa 400.000,00 dinara podržala je projekat Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina za opremanje i stavljanje u funkciju biblioteke „Stana Arnaut“ u okviru Duhovnog i kulturnog centra "Sveti Kralj Milutin". U okviru objekta u kojem je uređena i opremljena Gostoprimnica treba da se uredi potkrovlje, kancelarijski i magacinski prostor.

***

Posjetioci portala Prebilovci-selo na internetu, ukoliko žele, mogu se priključiti darodavcima knjiga za biblioteku u Prebilovcima. Knjige se šalju na adresu; Pravoslava crkvena opština, Gojka Suška bb, 88 300 Čapljina

-------

Na portalu Prebilovci-selo na internetu publikovano u decembru 2015. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template