Čija je briga groblje u Prebilovcima!?Drugi put

 

Pravoslavno groblje u Prebilovcima, krajem marta 2015. godine nakon akcije čišćena od korova

        Prije dvije godine zavičajni portal Prebilovci- selo na internetu, u naslovu jednog od priloga o mjesnom groblju postavio je pitanje;Čija je briga groblje u Prebilovcima?Na kraju članka objavljeni su brojevi računa Crkvene opštine Čapljina (gdje su se mogla uplaćivati sredstva u konvertibilnim markama) i Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” u Beogradu (za uplatu sredstava u dinarima). U međuvremenu nije registrovana ni jedna uplata.

            Kako se zna u čijoj su nadležnosti, ne samo ovo nego, i druga pravoslavna groblja (u nadležnosti su crkvenih opština), Srpsko pravoslavna crkvena opština Čapljina i njen sveštenik, otac Marko Gojačić, ponovo je pokrenula raspravu o uređenju i održavanju groblja u Prebilovcima. Na sastanku u ovom selu koji je održan u subotu 4. februara, odlučeno je da se vikendom do Vaskrsa i hramovne slave organizuje nekoliko radnih akcija kako bi se uredilo mjesno groblje (već je organizovana jedna akcija uz skroman odziv).

            Od aprila ove godine, dogovoreno je na subotnjem sastanku, da se počne sa plaćanjem članarine koja će iznositi 20 KM na godišnjem nivou. Crkvena opština Čapljina vodiće evidenciju o prilivu novca, pripremiti registar grobnih mjesta a ustanoviće se i posebna evidencija pregleda uplata članarine koja će biti dostupna na uvid zainteresovanim a sredstva će se trošiti u dogovoru sa mještanima-povratnicima.

            Što se tiče organizovanja radnih akcija na uređenju groblja, pored mještana, očekuje se odziv Prebilovčana koji žive u Istočnoj Hercegovini, prije svega u Bileći i Trebinju. Izražena je nada da će potomci svake prebilovačke porodice koja ima grobno mjesto u groblju prihvatiti prijedlog sa subotnjeg skupa i pomoći u održavanju i uređenju prebilovačkog mučeničkog groblja.

            Ukoliko poziv Prebilovčanima, da na godišnjem nivou, izdvoje simboličnih 20 KM ne ostane bez odjeka, stvoriće se pretpostavke za angažovanje jednog radnika koji će biti zadužen da tokom godine održava groblje.

            Sredstva se mogu uplaćivati na račun Crkvene opštine Čapljina, na devizni račun crkvene opštine kao i na račun Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” u Beogradu. Dakle, stvorene su pretpostavke da se svim Prebilovčanima, bez razlike gdje žive, omogući da podrže najnoviju akciju Crkvene opštine Čapljina i povratnika u ovo selo. Prilikom uplata obavezna je naznakaZa groblje u Prebilovcima.

           - Kao sveštenik parohije čapljinske molim sve da imaju pre svega na umu ljubav prema svome selu i da pokažu da vođeni tom ljubavlju u zajedništvu mogu uraditi mnogo za svoje selo, bez razlike gdje trenutno žive, kaže za naš portal sveštenik Marko Gojačić.

Uplate iz Srpske i BiH u KM

Prebilovčani koji žive u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine sredstva mogu uplaćivati na Žiro račun Crkvene opštine Čapljina kod Uni Kredit banke broj3381102246138904.

Uplate iz inostranstva

Kako je velik broj Prebilovčana u evropskim i prekomorskim zemljama u Crkvenoj opštini je odlučeno da se objavi i devizni račun kod iste Uni Kredit banke sa instrukcijama za uplatu

Swift kod:UNCRBA22

IBAN:BA39 3381 1048 4603 1262
Račun broj (€):20014667101

Uplate u Republici Srbiji

Crkvena opština i Srpsko nacionalno društvo Prebilovci (Rimska ulica broj 5.) iz Beograda usaglasili su se da se Prebilovčanima koji žive u Srbiji omogući uplata u dinarima. Broj računa je 205-179372-31

Ukoliko neko od naših posjetilaca želi kontaktrati Crkvenu opštinu Čapljina može to učini na diretni mobilni broj telefona sveštenika Marka 00387 65 923990 ili na e-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Na portalu Prebilovci-selo na internetu publikovano

7. februara 2017. godine (ad) 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template