Peta nagrada dokumentarcu o Prebilovcima

(Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak)

 

oktobar 2023         Na 27. Međunarodnom festivalu medijskog stvaralaštva ”Bratina” u ruskom gradu Dmitrovu, nagrađen je dokumentarni film Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak. U kategoriji ”Najbolji strani film”, a bilo je u konkurenciji stotinu filmova u sedam različitih kategorija, treću nagradu osvojio je film o Prebilovcima.

          Dokumentarni film autora Sanje Dragićević Babić sniman je u ljeto 2021. godine u vremenu od 20. do 28. jula te u vremenu od 6. do 8. avgusta 2021. godine. Film je rađen u produkciji RTS-a. Doživio je svjetsku premijeru na 69. festivalu dokumentarnog filma u Domu omladine u Beogradu 30. marta 2022. dok je premijerno prikazan na Prvom programu RTS 14. aprila iste godine.

          Stradanje naroda u ljeto 1941. godine, gledaocima filma približili su Pavle Bulut, u vrijeme snimanja filma, jedini živi savremenik ratnih dogagađaja iz 1941. te Prebilovčani, potomci žrtava; Zoran Nadaždin, Rajko Bulut, Livija Ekmečić, Aco Dragićević, Milenko Bato Suhić, Bogdan Brnjašić, Aleksa Dragićević i Milenko Jahura. U filmu su govorili vladika Grigorije, koji je u vrijeme izgradnje hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima bio na tronu Zahumsko hercegovačke i primorske episkopije, kao i paroh čapljinski Marko Gojačić, istoričar Bojan Arbutina kao i vještaci sudske medicine iz Beograda doktori Ivanka Baralić i Miroljub Obradović.

          Vijest o nagradi scenaristu i autora ovog značajnog djela o Prebilovcima, zatekla je u zavičaju. Iz Prebilovaca Sanja Dragićević Babić javila se direktno u program RTS i tako podjelila radost zbog nagrade sa svojim Prebilovčanima i voditeljem emisije "Jedan dobar dan",  Stefanom Bendićem i gledaocima kuće za koju radi (a.d.)

--------------------------------------------------------

Objavljeno 31.10.2023. godine

 

Povezani linkovi:

Rođena je filmska priča o selu gdje kamen kao i ljudi nosi ožiljak

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template