Srbi iz Stokholma donilari 100.000 SEK za hram Vaskrsenja Hristova u Prebilovcima

               U velikoj sali kulturnog i duhovnog centra Sveti Sava u Stokholmu, koja može da primi 120 osoba, uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike Britansko-skandinavskog G. Dositeja, u subotu 28. septembra (2013), uspješno je održana donatorska večera za prikupljanje sredstava za obnovu hrama Vaskrsenja Hristovog u selu Prebilovcima. Srbi iz Stokholma koji su se to veče sabrali u ovom prelijepom hramu sakupili su i na račun Srpske crkvene pravoslavne opštine u Čapljini uplatili nešto više od 100 hiljada švedskih kruna.

Episkop Grigorije govori u Štokholmu

               Gost vjerujućih Srba u glavnom gradu Švedske bio je episkop Zahumsko -hercegovački i primorski G. Grigorije i paroh čapljinski jerej Danilo Boro. Tokom večeri je izveden prigodan kulturno - umjetnički program u kome su učešće uzeli dramska umjetnica Jelena Ivanišević, solistica izvornih srpskih pjesama Tatjana Došlo, pjesnik Đorđe Brstina te članovi folklorne sekcije Srpskog udruženja iz Solne, gradske četvrti Stokholma.

               Večeru je donirao Stamenko Kandić, vlasnik čuvenog restorana ”Jakthornet”. Ranije kao vlasnik ”Babilona” i danas u još većem restoranu Kandić je svojom dobrotom i spremnosti da u svakoj prilici priskoči u pomoć, kada je riječ o okupljanju Srba, doprinjeo da njegove ugostiteljske objekte Srbi osjećaju kao svoju kuću. Doprinjeo je ovog puta da humanitarno veče, koju su organizovali članovi zavičajnog udruženja Hercegovaca u osnivanju ”Sveti Vasilije Ostroški”, bude još uspješnije. Doprinos uspjehu donatorske večeri dali su njeni pokrovitelji Savez Srba u Švedskoj i Srpski savez.

Vladika Britansko-skandinavki Dositej sa vladikom Grigorijem

               Profesor istorije Dušan Topalović, predsjednik inicijativnog odbora Udruženja Hercegovaca, govoreći o ovoj večeri i daljim planovima oko formiranja udruženja, za portal Prebilovci-selo na Internetu dao je sledeću izjavu.

               - Neobično nam je drago da je naš gost bio preosvećeni vladika Grigorije. Mada je posjeta uvaženog episkopa vremenski bila kratka, ona je iz više razloga imala pozitivan značaj i odjek. Za nas Srbe iz Hercegovine to je bila izvrsna prilika da direktno sa vladikom obavimo razgovore čiji se sadržaj uglavnom kretao oko unaprjeđenja saradnje između matice i dijaspore. Tom prilikom došli smo do zaključka da, u granicama realnih mogućnosti, ova saradnja u budućnosti treba da bude što intezivnija i po svom sadržaju što raznovrsnija. Jedna od glavnih programskih orijentacija pomenutog udruženja će svakako biti humanitarne prirode. U skoroj budućnosti planiramo da organizujemo još dvije ovakve večeri na jugu Švedske, u Malmeu i Geteborgu, jer nam je posebno stalo da izgradnja hrama u Prebilovcima ide planiranim tempom. Radovalo bi nas da Hercegovci širom dijaspore u zemljama u kojima žive pokrenu slične akcije i daju svoj doprios da zvona na spomen hramu u Prebilovcima počnu zvati vjerni narod toga kraja na Svetu liturgiju. Sada je to na dnevnom redu, sutra će biti nešto drugo, najbitnije je da komuniciramo. S druge strane, nama iz dijaspore matica može mnogo da pomogne na kulturno – prosvetnom planu, kao na primjer kroz organizovanje ljetnje škole učenja srpskog jezika naše djece. Ni rad na povezivanju privrednih kontakata, kao jedan od vidova saradnje nije isključen. Udruženje može da bude i dobar promoter turističke ponude Hercegovine u Švedskoj. Prostora za rad kao što vidite ima, a ni volje ne manjka, kaže profesor Topalović.

Djevojke iz srpskog udruženja iz Solne

               Ugovor o obnovi spemen crkve Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koja je minirana u posljednjem ratu potpisali su u maju ove godine njegovo preosveštenstvo episkop Zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije i direktor „Gemax" d.o.o. iz Mostara Vanja Pešut. Prema potpisanom ugovoru vrijednost radova, bez pdv-a, iznosi 1.076.794.70 KM. Planiran je rok završetka radova za 365 radnih dana. Do sada su, uz pripremne radove, izliveni temelji i praktično je završena kripta u koju će biti sahranjeni, nakon miniranja, pronađeni preostali posmrtni ostaci više od 4.000 nevinih žrtava koje su sahranjene, nakon vađenja iz hercegovačkih jama, na 50-to godišnjicu njihovog stradanja.

--------------

Publikovano, 1.oktobra 2013. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template