Novi poziv za obnovu porušenih kuća

U obnovu u ratu porušenih kuća na području opštine Čapljina biće uloženo dodatnih 225.000 KM. U obnovu kuća građana srpske nacioalnosti, na području opštine, biće uloženo 150.000 dok će u obnovu kuća muslimana-povratnika biti uloženo 75.000 KM. Javni poziv objavljen je 21.juna 2010 godine u lokalnim medijima, pored ostalog i na oficijalnom sajtu Skupštine opštine Čapljina (kompletan tekst javnog poziva možete pročitatiovdje.

Na Javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresovanih koji ispunjavaju kriterije. Novost u odnosu na ranije podnošenje zahtjeva su: svi koji su predavali zahtjeve na Javni poziv u prošloj godini trebaju se obratiti nadležnoj službi opštine Čapljina da obnove isti i dopune dokumente koji su vremenski ograničeni (posjedovni list ili ZK-izvodak).

Rok za podnošenje prijava je 21. juli 2010. Petnaest dana nakon zatvaranja Javnog poziva, Komisija za izbor korisnika sredstava pripremiće preliminarnu listu koja će biti izložena na Oglasnoj tabli Skupštine opštine Čapljina. Isto toliko, petnaest dana, nakon objavljivanja preliminarne liste biće moguće podnijeti prigovor na predloženu preliminarnu listu.

Posljednji Javni poziv za obnovu kuća povratnicima u dolini Neretve ili bolje rečeno na području čapljinske opštine, objavljen je u julu prošle godine. Tada je bilo planirano da se za te namjene izdvoji 250.000 KM. Mada je komplikovana birokratska procedura završena i zna se koji od povratnika su ispunili uslove- dakle zna se čije će se kuće obnoviti, te iste kuće još uvijek osjava korov a njihovi vlasnici i dalje su prognanici ili raseljena lica u rođenoj zemlji.

Nedopustiva je sporost u rješavanju problema obnove u ratu porušenih kuća. BiH je deklarativno preuzela obavezu da prognanim i raseljenim omogući obnovu kuća i povratak. Ako niko drugi, onda federalno Ministarstvo te iste BiH sa zvučnim i obećavajućim imenom ”za ljudska prava i izbjeglice” treba da prognanim i raseljenim položi račun i objasni sporost u radu.

-----

Publikovano, 22. juna 2010

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template