Đedovina i očevina poklonjena rodnim Prebilovcima

Srecka Sarica kuca

Svake godine kad proljeće nahrupi, ljepota majke prirode nije dovoljna, da i poslije dvije decenije, prekrije i prikrije ratne ožiljke na ranama Prebilovaca, nekada velikog i životom bogatog sela. Na fotografiji Milenka Jahura vide se ostaci nekadašnje kuće braće Srećka i Novice Šarića. Rijetki su se krovovi u ovom selu, u odnosu na broj kostura nekadašnjih kuća, zacrvenili. Danas, kada je nekadašnje kućište Šarića poklonjeno crkvi izvjesnija je nada da će se nad ovom zidinom zacrveni krov i da neće dugo biti obezljuđena ova Šarića kuća.

Tradiciju poklanjanja nepokretne imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prebilovcima produžila je Anđa Vukojević rođena Šarić, kćerka Novice Šarića -Šopa.

         Najstarija kćerka Novice Šarića- Šopa (1913-1981) Anđa, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini čapljinskoj poklonila je kućište sa tri, u ratu 1992. godine zapaljena, objekta. U prostranom i danas zapuštenom dvorišu sa kućištem nalazi se i čatrnja (cisterna za vodu). Tu su prije Drugog svjetskog rata živjeli sinovi Dušana Šarića – Alage (1872-1934); Risto (1901-1926), Srećko (1909-1941) i najmlađi Novica koji je rođen 1913. godine.

         Novica, koji nije bio ženjen jedini je u ovoj porodici preživio genocidni pogrom 1941 od strane NDH. Iz dva braka Novica je imao četvoro ženske djece; Anđu, Danu, Milu i Nadu. Srećkova i još šest familija sa pezimenom Šarić doživjela je sudbinu 62 familije iz ovog nekad mnogoljudnog sela iz kojih niko nije preživio. Srećko je zaklan sa još četerdeset i jednim Prebilovčaninom u Morinom Otoku u noći 14. na 15. avgust 1941. dok su njegovi supruga, petoro djece, sestra Danica udata za Milana Buluta- Ćebera sa dva sinčića živi bačeni u jamu Golubinku kod Ararovih kuća u Šurmancima. 

         Koju godinu iza rata Prebilovčani su saznali za čudesnu priču o dječaku posmrčetu Risti Šariću (1926) koji je ponio očevo ime. Posmrče Risto preživio je Drugi svjetski rat u selu Dabrici kod Stoca a poslije rata se preselio sa majkom Stanom rođ. Mihić u Gajdobru. U Gajdobri je stekao familiju. Danas u Vojvodini živi četvoro Ristinih unučadi. 

         Ugovor o poklonu ovjeren je početkom maja (2017.) pred notarem u Čapljini. Poklonodavca, najstariju kćerku Novice Šarića Anđu- Vukojević, zastupao je predsjednik SND Prebilovci iz Beograda Milenko Jahura koji je, inače, dobročino uradio pravne pripreme i inicirao zaključenje ugovora o poklonu. SND Prebilovci snosilo je troškove vezane za ovjeru u realizaciji ugovora kao poklon SPC i selu Prebilovci. 

 

  

Šarić (Dušana) Srećko (32), 14. avgust 1941, Morinotok

Šarić (Ilije) Bosiljka (32) rođ. Suhićž. Srećka, 6. avgust, Šurmanci

Šarić (Nikole) Anđa (62), rođ. MedićudovaDušana- Alage, 6. avgust, Šurmanci

Šarić (Srećka) Darinka (13), 6. avgust, Šurmanci

Šarić (Srećka) Ljeposava (11), 6. agust, Šurmanci

Šarić (Srećka) Mira (9), 6. avgust, Šurmanci

Šarić (Srećka) Dušan (6), 6. avgust, Šurmanci

Šarić (Srećka) Branislav (3), 6. avgust, Šurmanci

 

IzvorUgašena ognjišta e-book,strana 25, 

ISBN 978-99976-25-43-4

Izdavač: Prebilovci-selo na internetu, 2017. godine.

Knjiga je dostupna na našem portalu u rubrici Kratka istorija naselja.

       Darovanje imovine crkvi, što se tiče Prebilovaca, ima tradiciju kako u bližoj tako i u daljoj prošlosti. Rijetki su današnji Prebilovčani koji će nepogrešivo reći čije su nekad bile njive u Dolu ispod sela, Glaviždolu ili u Prokosu i Lukama uz rijeku Bregavu koje nose toponim crkvenanjiva.

       U bližoj prošlosti poklon crkvi učinila je Ljiljana Medan kćerka Rade Medana. Riječ je o Kravarici koja se nalazi nadomak hrama Vaskrsenja Hristvog.

       Čini se da su dvije Prebilovke po rođenju- Anđa i Ljiljana, vlasnice nekretnina u selu, koje su danas neobnovljene ili se ne koriste, pokazale put i drugim Prebilovčanima šta uraditi sa napuštenim nepokretnosima na području njihovog rodnog sela ukoliko za njih nisu lično zainteresovani.

        Danas je realnija nada da će se nekadašnja kuća Novice Šarića obnoviti. O njenom korišćenju, brigu će preuzeti čapljinska crkvena opština.

-------------

Povezani linkovi:Mitar Šarić, Nikoljdan u Prebilovcima

Publikovano 11. maja 2017. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template