Obnova kuća – opstanak sela

Kuću pokojnog Boška Dragićevića, obnavljaju je njegovi potomci


Popaljeni, razoreni i raseljeni Prebilovci ponovo se bore za opstanak. Posle stravičnog pokolja u 1941. godine Prebilovci su se borili rađanjem djece. Tada se svakoj novoj bešici (koljevki) radovalo cijelo selo.

Danas se Prebilovčani raduju svakoj obnovljenoj kući, svakom novom krovu kao nadi za opstanak sela. Donacije za obnovu kuća sve rijeđe dolaze u Prebilovce. Tako, po konkursu iz 2010., u Prebilovcima treba da se obnove dvije kuće - braće Pavla i Ognjena Ekmečića i potomaka pok. Steve (Obrenovog) Buluta. 

Donacije, nažalost, obnavljaju poneku kuću, ali ne i selo. Prebilovčani obnavljaju kuće, a time i Prebilovce, sopstvenim sredstvima.

Tako je Aleksa (Živkov) Dragićević obnovio dio porodične kuće koji je nasljedio od đeda Boška Dragićevića. Ostali Boškovi potomci najavljuju da će obnoviti i preostali dio ove kuće.

 

Kuću starih Ždrakanovića koju je naslijedio pokojni Dušan, danas obnavljaju potomci pokojnog Gojka Ždrakanovića

Nikola Ždrakanović, koji se rodio daleko od Prebilovaca, iz kojih se u svijet otisnuo njegov otac Gojko tridesetih godina prošlog vijeka, raščistio je teren i počeo pripreme za obnovu kuće u samom centru Prebilovaca koja je nekada pripadala pok. Dušanu Ždrakanoviću, a potom njegovoj ćerki pok. Koviljki.

 

 

 

 

 

 

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template