Svjetsko prvenstvo ribolovaca

U Hutovu blatu na XXVII svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu ekipa Srbije osvojila drugo mjesto

Od 2. do 6. juna u Parku prirode Hutovo blato u organizaciji Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH i uz značajnu podršku vlasti na lokalnom i državnom nivou održano je na vodama Hutova blata (rijeka Krupa) XXVII svjetsko klupsko prvenstvo u sportskom ribolovu.

 
U okviru priprema za svjetsko prvenstvo sportskih ribolovaca u Hutovu blatu izgrađen je, preko područja MZ Prebilovci, put koji je donio dosta dobra mještanima ali je put za sobom ostavio puno više problema. Nemogućnost prilaza imanjima, uz zaobilaženje pružanja podrške Prebilovčanima u izbjeglištvu da se vrate na svoje ognjište dva su goruća problema sela.

Uz podršku Vlade Federacije BiH, federalnog Ministartva kulture i sporta te Vlade Hercegovačko/neretvanskog kantona izgrađen je prilazni put do Karaotoka a rekonstruisan je i motel koji se nalazi na Karaotoku, glavnom ulazu u ovaj prirodni i ornitološki dragulj. Kako je put izgrađen preko područja Mjesne zajednice Prebilovci velikim dijelom iskorišten je ranije, trudom mještana Prebilovaca, izgrađeni putput do ovog sela (put od priključka na magistralu Mostar-Metković do skretanja u Kravarici za zaseok Kuline koji se nalazi na obali jezera Škrka).

Ekipa reprezentacije Srbije nakon osvajanja drugog mjesta na XXVII svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu u Hutovu blatu na kojem je učestvovalo 25 zemalja.

Savremeni put, izgradjen za manje od dva mjeseca, pušten je u saobraćaj pred početak prvenstva, prvenstvo je odavno završeno a stanovnicima Prebilovaca ostali su problemi. Naime, zbog podizanja trase puta ostala su odsječena imanja Prebilovčana u Maloj Njivi i Vinogradima. Samo na dva-tri mjesta izvođač radova ostavio je prilazne puteve. Medjutim, ti prilazi nisu prilagođeni terenu i mještani ih praktično i ne mogu koristiti da bi sa poljoprivrednom mehanizacijom stigli na svoje njive. Na ovaj problem ukazano je na avgustovskoj proširenoj sjednici Savjeta MZ i izražena je nada da će se kod lokalnih vlasti naići na razumjevanje i da će do početka proljećnih radova u poljima biti popravljeni prilazni putevi.

Na XXVII Svjetskom prvenstvu učestvovalo je 25 zemalja. Ekipa Italije osvojila je prvo mjesto dok je drugo mjesto pripalo reprezentaciji Srbije, prošlogodišnjem šampionu svijeta.

________
Na www.prebilovci.net ova informacija nalazi se od kraja avgusta 2007. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template