Papa raščinio sveštenika iz Međugorja

Prema izveštajima agencija koji je objavila štampa 29. jula papa Benedikt XVI raščinio je sveštenika Tomislava Vlašića, odgovornog za uspostavljanje kulta Bogorodice u hercegovačkom selu Međugorju. Ovaj čin upućeniji u zbivanja u Vatikanu smatraju dokazom da se Rimokatolička crkva ograđuje od navodnih viđenja Marije, majke Isusa Hrista.
Kako prenose agencije, papa je odobrio „laikizaciju” Vlašića – njegovo vraćanje u status običnog vjernika – godinu dana pošto je Kongregacija za doktrinu vjere, uticajno teološko tijelo, suspendovala tog franjevca i smjestila ga u kućni pritvor u jednom manastiru u Italiji pod optužbom za jeres i šizmu, kao i za seksualni prestup. 
Ovaj sveštenik godinama se predstavljao kao „duhovni savjetnik” šestoro djece iz Međugorja koja su 1981. godine „vidjela” Bogorodicu i uprkos žestokom sukobu sa tadašnjim mostarskim biskupom koji mu nije vjerovao uspio da od sela u zapadnoj Hercegovini napravi svjetski poznato mjesto hodočašća koje je do danas posjetilo oko trideset miliona vjernika. U međuvremenu, Vlašić se posvađao sa „vidiocima” i osnovao je vjersku komunu u Italiji što je dodatno razljutilo Vatikan.
Otac Hose Rodrigez Karbaljo, generalni sveštenik franjevaca, objavio je da je Vlašić izbačen iz tog reda i da po odluci Kurije neće moći da propovjeda ili da javno govori o bilo kojoj vjerskoj temi. Ako se usprotivi tom nalogu prijeti mu ekskomunikacija – zabrana primanja pričesti.
Sadašnji papa je inače u vrijeme dok je bio kardinal Jozef Racinger i nalazio se na čelu Kongregacije za doktrinu vjere vjernicima je zabranjivao hodočašće u Međugorje- ali se gotovo niko nije obazirao na tu njegovu zabranu.
Do danas tri komisije Vatikana nisu uspjele da potvrde navodna viđenja Bogorodice u Hercegovini, iako šestoro katolika tvrdi da je u poslednjih 28 godina Mariju videlo oko 40.000 puta. Oni su se u međuvremenu obogatili i prema tvrdnjama zapadnih novinara imaju skupa kola i velike kuće, a kraj jedne od njih napravljen je i teniski teren.
Odluka Vatikana da raščini Tomislava Vlašića iznenadila je katoličke vjernike širom svijeta, jer službeni Vatikan ovim potezom prvi put nakon 28 godina otvoreno negira međugorska ukazanja. Svešteničko razrešenje papa je potpisao u tišini još u martu, ali je službeno, prema dnevnom listu Politika (Beograd), objavljeno tek u nedelju, 26. Jula.

 
Majkl Džons sa kardinalom Racingerom, sada papom Benediktom XVI. Snimljeno u Rimu

Inače, publicista Dr Majkl Džons, urednik katoličkog časopisa Culture Wars (Ratovi kultura) niz godina istraživao je fenomen pojavljivanja Gospe u Međugorju. Rezultate do kojih je došao saopštio je u dvije knjige u kojima je tragao za odgovorom na pitanje o tobožnjem prikazanju Gospe u Međugorju. O rezultatima istraživanja Majkl Džons je dao širi intervju za naš portal još u martu prošle godine: ”Prije dvadeset godina odlučio sam da odem u Međugorje da bih za časopis Fidelity (Vernost) napisao članak o prikazanjima. Kada sam tamo stigao, jedna od prvih stvari koje sam učinio bila je da se sretnem sa biskupom Pavaom Žanićem u njegovoj rezidenciji u Mostaru. On mi je, bez dvoumljenja, rekao da su prikazanja lažna. Takođe mi je rekao da se sreo da kardinalom Racingerom (današnjim papom prim. web-tima), koji se sa njim složio, kao i sa papom, koji nije rekao ništa. Nakon ovog susreta uslijedili su kontakti iz kojih je proizišla prva knjiga «Medjugorje: The Untold Story» (Međugorje: Neispričana priča). To je bilo prvi put da je neko rekao nešto negativno o Međugorju. Zainteresovao sam se za istoriju Jugoslavije tokom istraživanja Međugorja. To interesovanje je postalo još veće nakon izbijanja građanskog rata 90-tih godina jer je jedna od tvrdnji takozvane Gospe i njenih sledbenika bila da je «mir među etničkim grupama u Jugoslaviji dokaz autentičnosti prikazanja naše Gospe Kraljice mira», rekao je za naš portal Dr Majkl Džons čija druga knjiga nosi naslov ”Međugorska obmana” iz koje smo prenijeli jedan dio uz intervju sa Džonsom.

------ 
Publikovano, 31. jula 2009. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template