Hercegovci iz Srbije u posjeti zavičaju

Dvije decenije poslije rata većina kuća u Prebilovcima izgleda ovako


Na Blagovijesti 7. aprila (2014. godine), posle Svete Liturgija u manastiru Žitomislić, članovi hercegovačkih udruženja iz Srbije- njih 70, posjetili su Prebilovce. Posjetom stradalničkim Prebilovcimau završena je višednevna posjeta Hercegovini u okviru koje su njeni gosti posjetili Trebinje, gdje su prisustvovali Dučićevim večerima poezije, zatim su posjetili Petropavslovski te manastire Hercegovačka Gračanica i Tvrdoš. U dolini Neretve posjetili su saborni hram u Mostaru koji se obnavlja te grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića. Na veliki praznik Blagovjesti gosti iz Srbije prisustvovali su, kako rekosnmo, Svetoj Liturgiji u manastiru Žitomislići.

Prebilovčani povratnici sa radošću i oduševljenjem dočekali su Hercegovce u svom selu. Goste iz Srbije u Prebilovcima je dočekao paroh čapljinski Danilo Boro i predsjednik Mjesne zajednice Branko Ekmečić.

-----------------------

Među posjetiocima zavičajne Hercegovine bili su pored ostalih, Svetozar Crnogorac, predsjednik Kluba Gačana u Beogradu, Đorđo Radojičić, predsjednik Udruženja Hercegovaca iz Novog Sada, Uroš Milojević, predsjednik Udruženja Hercegovaca Srednjeg Banata iz Zrenjanina, Milenko Čabrilo, osnivač Kluba Hercegovaca Pančevo te pjesnik Božidar Glogovac, član uprave Trebinjskog udruženja, Milenko Jahura, predsjednik Srpskog nacionalnog društva Prebilovci.

Dolazak gostiju u selo

-----------------------

Za vrijeme kratke posjete Hercegovci su obišli gradilište hrama Vaskrsenja Hristovog i poklonili se ostacima moštju Prebilovačkih i drugih mučenika koji su pronađeni poslije rata u porušenom hramu. U mjesnom Domu kulture gosti su bili u prilici da razgledaju i stalnu izložbu istorijskih fotografija koje posjetiocima omogućavaju da se upoznaju sa selom i njegovim ljudima u vremenskom rasponu dužem od jednog vijeka.

Na putu od Trebinja ka dolini Neretve Milenko Jahura bio je u ulozi vodića. Tako su se stariji Hercegovci podsjetili a mlađi prvi put upoznali sa prirodnim i istorijskim znamenitostima Popova polja, Ljubinja, Stoca i Dubrava. Na sve njih poseban utisak je ostavilo neposredno saznaanje o teškom stradanju srpskog naroda u XX vijeku u brojnim jamama i drugim stratištima pored same trase puta, a posebno ono što su čuli i vidjeli u Prebilovcima.

Prebilovci su bili poseban predmet pažnje ove posjete od koje se očekuje nastavak podrške i pomoći ovih udruženja obnovi Hrama Vasakrsenja i samog sela.

Na obnovljenim temeljima budućeg hrama
Razgledanje fotografija u Domu kulture
Gosti i domaćini pred Domom kulture

------------

Na postalu Prebilovci-selo na Internetu prilog o posjeti Hercegovaca starom kraju nalazi se od 9. aprila 2014. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template