Istorijsko vjenčanje u vaskrslim Prebilovcima

Pavle Ekmečić i Milana Šišić prvi su bračni par koji se vjenčao u hramu Hristovog Vaskrsenja. Mladom parohu čapljinskom jereju Marku Gojačiću koji više nego uspješno vodi Čapljinsku parohiju bilo je to, takođe, prvo vjenčanje

U nedjelju 8. maja 2016. godine u Hramu Hristovog Vaskrsenja održano je prvo crkveno vjenčanje. Želja mladoženje Pavla (Milovana) Ekmečić rodom iz Prebilovaca i mlade Milane (Rista) Šišić iz Trebinja je bila je da se vjenčaju crkveno i to baš u Prebilovcima, postojbini pravoslavnih Ekmečića. Kumovi mladenaca, koji su i njihovi kršteni kumovi bili su Nebojša Domazet iz Tasovčića i Nikola Rikalo iz Trebinja. Vjenčane Pavla Milovanova bilo je prvo svadbeno veselje u Prebilovcima nakon punih 25 godina. U januaru 1991. godine, naime, bilo je svadbeno veselje Miladina Ekmečića i njegove izabranice Sojke Krulj.

Pavle i Milana danas žive i rade u Trebinju i često su u Pavlovom rodnom selu u kojem je, kako rekosmo, obnovio kuću. Miladin Ekmečić i njegova Sojka vratili su se, sa petoro djece, iz izbjeglištva u Prebilovce gdje danas žive.

Mladom parohu čapljinskom jereju Marku Gojačiću ovo je takođe bilo prvo vjenčanje. Sasluživao je paroh metkovački jerej Boris Čolović.

Prvo crkveno vjenčanje u Prebilovcima, po svemu istorijsko za ovo srpsko naselje u dolini Neretve, obavljeno je u užem krugu rodbine a veselje je nastavljeno u obnovljenoj kući mladoženje u zaseoku Kuline.Građansko vjenčanje i svadbeno veselje za širi krug rodbine i prijatelja održano je 14. maja 2016. godine u hotelu „Leotar“ u Trebinju.

                     Inače, brojnim dokazima o vaskrsenju života u Prebilovcima dodajmo da je u hramu Vaskrsenja Hristovog do prvog crkvenog vjenčanja kršteno šesnaestoro djece. Prvo dijete koje je kršteno u obnovljenom hramu bila je Eva Bulut, kćerka Miljana Buluta čije je porijeklo iz Prebilovaca. Najvećem broju krštene djece u prebilovačkom hramu porijeklo je vezano za Prebiovce. Međutim, mladi roditelji iz drugih mjesta rado se opredjeljuju za krštenje svoje djece u ovom jednom od najljepših hramova u svekolikom pravoslavlju. Danas su Prebilovci i selo mladosti. Petnaestoro od 65 stanovnika Prebilovaca su mladi koji iz ovog sela svakodnevno odlaze na školovanje u Čapljinu ili studij u Mostar.

01

Mladenci, Pavle Ekmečić i Milana Šišić

02

Prvo vjenčanje u hramu Vaskrsenja Hristovog

03

Mladenci na jezeru Škrka ispod zaseoka Kuline

***

Portal Prebilovi- selo na internetu mladencima Pavlu Ekmečiću i Milani Šišićželi svako dobro, ličnu i porodičnu sreću. Našim čitaocima preporučujemo da naYoutube pogledaju prilog koji uvjerljivo govori oistinskom vaskrsenju Prebilovaca.

 

Fotografije sa Pavlovog vjenčanja snimio je Neđo Grubač iz Trebinja

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template