Aktiviran projekat vodovoda do sela

 
Uskoro vodovod do Prebilovaca. Sada se mještani snabdjevaju pitkom vodom iz bušotine koja se nalazi u centru sela. Početkom jula 2008. godine fotografiju Dragićeve (Dragićevića) mahale

snimio Meho Trčalo

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na sjednici Komisije za izbjeglice koja je održana 24. septembra odobrilo je 50 000 KM za izdradnju vodovodne mreže do Mjesne zajednice Prebilovci. Kod Ministarstva je apliciralo Udruženje Srba povratnika iz Čapljine. Isto toliko sredstava odobreno je za završetak radova na crkvi i parohijskom domu u Čapljini.

U vezi sa ovom investicijom, u Čapljini je 14. oktobra održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opštine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici Udruženja Srba povratnika iz Čapljine te predstavnici Mjesne zajednice Prebilovci. Dogovoreno je da opštinske službe do kraja mjeseca pripreme projektni prijedlog a da Mjesna zajednica pripremi spisak povratnika koji žive na području MZ.

Kako se procjenjuje radovi na izgradnji vodovoda mogli bi početi uskoro, najvjerovatnije u narednom mjesecu. No, prije nego što Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potpiše ugovor sa opštinom Čapljina o realizaciji ove investicije, opštinske službe su dužne pripremiti projektni prijedlog; šta treba da se uradi, postojeće stanje i kolika su neophodna sredstva da bi se to uradilo. Sa sredstvima koja su odobrena, sasvim je izvjesno, neće biti moguće upotpunosti završiti projekat, zbog toga je važno da se predvidi kompletan završetak projekta vodovoda do Prebilovaca sa potrebnim sredstvima koja treba planirati, a ne samo da se izgradi centralni vod i dovede u selo.

Kako su dodjeljena sredstva inicijalna, neophodno je kroz dalje aktivnosti pa i rad Mjesne zajednice raditi na iznalaženju dodatnih sredstava da vodovodna mreža stigne do svake kuće- i onih koje su obnovljene a i onih koje čekaju obnovu i kojih je, nažalost, još uvijek više.

Aktiviranje starog projekta vodovodne mreže do Prebilovaca veoma će mnogo značiti za povratnike u ovom naselju. Nije nerealno očekivati da se, uz sadašnjih dvadesetak zainteresovanih familija za povratak, poveća broj onih koji se žele vratiti.

Osamdesetih godina minulog vijeka radilo se na projektu vodosnabdjevanja šireg područja opštine Čapljina. Jedinstvenim projektom bila su obuhvaćena sela Klepci, Gnjilišta i Prebilovci. Tada je do ovih naselja postavljena glavna vodovodna mreža. 
Uključivanjen Prebilovaca u taj projekat doprinjelo je da naselje, koje je daleko od Čapljine svega tri kilometra, tada postane interesantno za gradnju porodičnih kuća. Uz put za Kuline podignuto je ili utemeljeno u to vrijeme više stambeno-porodičnih kuća.

Prebilovci su ponovo privlačni za individualnu stambenu izgradnju. Vodovod će, nema sumnje, doprinjeti i da se ubrza povratak onih koji su planirali.

-----
Vijest o uključivanju Prebilovaca u projekat vodovodne mreže objavili smo prvi put 4. oktobra 2008. godine. Nakon sastanka u Čapljini proširili smo tu istu vijest koja se, sa novim činjenicama oko vodovoda, u rubrici Aktuelno u vezi Prebilovaca nalazi od 19. oktobra.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template