Otvorena kreditna linija za podsticanje razvoja poljoprivrede


Nekad je u Dolu ispod sela bio obrađen svaki pedalj zemlje. Krediti poljoprivrednicima iz ovog kraja mogli bi doprinjeti da se njive ponovo počnu obrađivati

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije BiH donijelo je odluku da podstiče razvoj poljoprivrede dodjelom povoljnih kredita. S tim u vezi sa Investicionom bankom Federacije BiH potpisan je Protokol o realizaciji podrške poljoprivrednih gazdinstava u kojem su precizirani uslovi kreditiranja kao i način finansijske podrške. Protokol su potpisali 20. maja o.g. ministar Damir Ljubić i direktor Investicione banke Ramiz Džeferović. Prema tom dokumentu, za investicione projekte Federalno ministarstvo izdvojiće 8 miliona KM dok će Investiciona banka učestvovati sa dvostruko više sredstava.

Parlament Federacije BiH usvojio je srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrednog sektora dok su Zakonom o poljoprivredi definisane mjere i ciljevi poljoprivredne politike.

Pored ostalih mjera definisane su i mjere podrške investicija poljoprivrednim gazdinstvima koje su namjenjene za;

  • izgradnju sistema za navodnjavanje,
  • podizanje višegodišnjih nasada u voćarstvu i vinogradarstvu,
  • uređenje zemljišta
  • izgradnja i opremanje objekata za stočarsku proizvodnju,
  • nabavku mehanizacije i opreme u poljoprivredi,
  • izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka,
  • izgradnju staklenika i plastenika,
  • ulaganje u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju,
  • unapređenje organske i integralne proizvodnje,
  • druge namjene određene zakonom.

U konkretnoj realizaciji investicione podrške za razvoj poljoprivrednih gazdinstava sa Investicionom bankom Federacije BiH potpisan je Protokol kojim je definisan koncept finansiranja projekata u oblasti poljoprivrede.

Protokolom je predviđen način finansiranja projekata i to: 
- 25% sredstava osiguraće Federalno ministarstvo poljoprivrede, 
- 25% sredstava osiguraće investitor dok 
- 50% sredstava obezbjeđuje Investiciona banka Federacije BiH.

Protokolom su definisani i uslovi kreditiranja: 
- rok kredita je do 10 godina, 
- period mirovanja kredita zavisno od visine je od 12 do 36 mjeseci, 
- kamatna stopa od 0,4% godišnje, 
- osiguranje hipotekom u odnosu 1:1,50

Investiciona banka Federacije BiH zaračunava 1,0% jednokratne naknade za obradu kreditnih zahtjeva.

Ministarstvo je uputilo pismo poslovnim bankama u Federaciji BiH i predložilo da svaka banka definiše vlastitu kreditnu liniju za podsticanje razvoja poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH. Na Internet-stranici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u vijesti u kojoj se govori o otvaranju kreditne linije za podsticanje razvoja poljoprivrede, piše da su «povodom potpisivanja Protokola objavljeni uslovi za kreditiranje i procedura kreditiranja» ali i da će «cijeli dokumenat biti uskoro objavljen na veb-stranici Ministarstva». Zbog mogućeg interesovanja naših posjetilaca za ovu informaciju objavljujemo Internet adrese izvora informacije koje smo koristili u pripremi ove za Prebilovce i uopšte dolinu Neretve veoma korisne vijesti.

Izvori: www.capljina.ba i http://www.fmpvs.gov.ba/

Na oficijalnom sajtu Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (www.fmpvs.gov.ba) vijest o otvaranju kreditne linije za podsticanje razvoja poljoprivrede objavljena je uskoro nakon potpisivanja Protokola 20. maja, Oficijalni sajt opštine Čapljina informaciju je objavio 16. juna 2008. godine. Ova vijest na našem sajtu nalazi se od početka jula 2008. godine.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template