Služen parastos u Prebilovcima

 
Sa parastosa u crkvi na Vračaru u Beogradu, 1. avgusta 2009. godine koji je organizovalo SND ”Prebilovci”

Parastos za više od 4.000 Srba iz doline Neretve, koje su ustaše ubile u ljeto 1941. godine, služen je u subotu 8. avgusta u Prebilovcima kod Čapljine. Među stradalima je i više od 500 žena, djevojaka i djece iz Prebilovaca, koji su 6. avgusta 1941. godine živi bačeni u Šurmanačku jamu, kod danas poznatog katoličkog svetilišta Međugorja. Služio je iguman Danilo iz manastira Žitomislići uz sasluženje dvojice sveštenika.
Treba reći da su posmrtni ostaci žrtava iz 13 jama izvađeni 1991. godine i da su sahranjeni u Spomen-crkvi u Prebilovcima, ali su ih hrvatske snage pod komandom generala HV Janka Bobetka, 1992. godine oskrnavile i uništile eksplozivom, tako da je ostao neznatan dio od opojanih i uz crkvene svečanosti položenih posmrtnih ostataka mučenika kojima je posvećena crkva u čijoj su kripti bili sahranjeni.
U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik TV Republike Srpske koji je objavljen u subotu 8. avgusta u 19.30 emitovan je tonski prilog dopisnika iz Trebinja Božidara Stajčića u kojem je uz sveštenika Danila iz manastira Žitomislić govorilo nekoliko članova uže rodbine stradalih 1941. godine i predstavnik Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” iz Beograda, Milenko Jahura. 

 
Svaki avgust je mjesec sjećanja u Prebilovcima. Obilježava pomenom na nevino stradale u Drugom svjetskom ratu

Iguman Danilo u kratkoj besjedi nakon parastosa podsjetio je da za zločin u Prebilovcima još niko nije odgovarao i da  Srbi još uvijek čekaju da pravdi budu privedeni oni koji su učiili zločin u Prebilovcima. Milenko Jahura govorio je o naporima da se u Prebilovcima obnove sve kuće i da selo dobije nekadašnji autentičan izgled. Inače, pored parastosa u Prebilovcima, u crkvi Svetog Save, na beogradskom Vračaru, u subotu, 1. avgusta 2009, služen je godišnji parastos Srbima sa područja Čapljine i Stoca, stradalim od ustaša od 1941-45. i od 1992-95. Služio je episkop hvostanski Atanasije (Rakita), uz sasluženje tri sveštenika i dva đakona. 
Parastos u sabornom hramu na Vračaru bio je u organizaciji Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” koje od svog osnivanja redovno organizuje posjete Prebilovcima u kojima je njihovim trudom i zalaganjem obnovljen mjesni Dom kulture.
Rodbina i poštovaoci mučenika parastosu u Prebilovcima a prije toga i u Beogradu prisustvovali su u velikom broju.

----
Publikovano, 9. avgusta 2009. Godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template