Humanost na djelu

Planetarna humanitarna organizacija Srba, pokrenula je i realizovala jedan od svojih najznačajnijih projekata- kupovinu traktora sa neophodnim priključcima koji je uručen sedmočlanoj familiji Miladina i Sojke Ekmečić


Najstarije i najmlađe dijete Miladina i Sojke Ekmečić, Bojan i Božana na traktoru najvrijednijem i najdražem poklonu koji je u Prebilovce stigao od Srba širom svijeta posredstvom humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Brojni su projekti koje je pokrenula i dovela do kraja planetarna organizacija Srba prepoznatljiva pod imenom Srbi za Srbe.

Osnovno opredjeljenje ove organizacija jeste da pomaže srpske porodice sa petoro i više djece. Tako je u program ovih dobrotvora uključena porodica Miladina i Sojke Ekmečić iz naših Prebilovaca koji imaju petoro djece.

Projekat ”Traktor za Ekmečiće” jedan je od najskupljih projekata koje je pokrenula humanitarna organizacija Srbi za Srbe. Nakon što su predstavnici organizacije posjetili Prebilovce i porodicu Ekmečića, na njihovom oficijalnom portalu, u julu 2010. godine predstavljen je projekat i pozvani su Srbi da učestvuju u njegovoj realizaciji. Kao i sve druge akcije koje pokreće humanitarna organizacija Srbi za Srbe i ova je svesrdno podržana.

Kako Srbi za Srbe istvovremeno vode više projekata, svakog mjeseca iz prikupljenih sredstava izdvajali su jedan dio za buduću traktor. O tome kao i drugim projektima redovno su na oficijalnom portalu obajvještavali javnost i donatore. I, nakon nepunu godinu dana sakupljen je novac za traktor. Primopredaja traktora obavljena je u januaru 2011. godine uz blagoslov i svještanje poklona od strane čapljinskog paroha Branimira Borovčanina. U izvještaju članova organizacije Miloša Golića i Predraga Marinkovića, nakon svečanosti uručenja traktora, zapisano je kako ”Ekmečići nisu gladni kao neke porodice koje pomažemo, imaju krov nad glavom i uspevaju da školuju decu. Ipak, tome su doprineli vrednim radom i trudom... Krave vode na pašu koja je udaljena dva sata od njih i mnogo vremena su gubili dok bi sačekali da unajme traktor. Poenta je da njima ovaj traktor omogućava da postanu stabilna i nezavisna porodicama.” I to su Ekmečići postali. Planovi u obradi zemlje i stvaranje prihoda za mnogobrojnu porodicu i tržište više su nego udvostručeni.

Nakon kupovine traktora akcija prikupljanja sredstava je nastavljena kako bi se obezbjedila sredstva za traktorsku prikolicu, dvobrazni plug i frezu. Taj dio posla je završen za manje od godinu dana i pred sezonu poslova u poljoprivredi u 2012. godini u humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe s ponosom mogu reći da je još jedan projekat koji su pokrenuli uspješno priveden kraju.

Igor Rašula iz humanitarne organizacije Srbi za Srbe za portal Prebilovci- selo na Internetu o ovom projektu je izjavio:

- Projekat nabavke traktora za porodicu Ekmečić bio je ubedljivo najveći i najzahtevniji projekat naše humanitarne organizacije u predhonom periodu. Uz pomoć i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uspeli smo da obezbedimo sva potrebna sredstva za kupovinu traktora i potrebnih priključaka u ukupnoj vrednosti od 12.600 evra (tj. oko 25.000 KM). Ovo je direktna investicija koja će obezbediti ekonomsku sigurnost porodice Ekmečić ali ujedno i otvoriti mogućnost za proširenje posla i dodatno zapošljavanje ljudi iz namučenog srpskog sela Prebilovci koje očekuju bolji dani.

Traktor na ulazu u garažu Ekmečića te prikolica i prikuljučne mašine za traktor

Tekst: A. Dragićević

Fotografije: Milenko Jahura

Publikovano u januaru 2012.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template