Književno veče Prosvjete iz Gacka

(Ako je suditi prema rečenom na književnoj večeri Prosvjete iz Gacka u Prebilovcima, očekivati je da Srbi povratnici u čapljinsku opštinu, u narednom jednogodišnjem periodu, dobiju ovu svesrpsku ustanovu kulture.)

knjizevnovece22

Članovi Prosvjete iz Gacka na književnoj večeri u hramu Vaskrsenja Hristovog. S lijeva na desno Jovan L. Delić, prof. Radomir Vučković, Dragutin Papović i mladi guslar Miloš Lučić

       U amfiteatru hrama Hristovog Vaskrsenja, u petak 24. avgusta Prosvjeta iz Gacka priredila je književno veče. Bilo je to drugo gostovanje Prosvjete u ovom selu.

Prilikom prvog gostvanja stvaraoci iz Gacka bili su brojniji i nastupili su u Kulturnom i duhovnom centru Sveti kralj Milutin. Ovog puta, nakon predstavljanja najnovijih izdanja Prosjvete i najnovijeg broja Nove Zore, nastupila su dvojica pjesnika; Jovan L. Delić i Dragutin Papović. Na početku i na kraju ove lijepe večeri nastupio je mladi guslar Miloš Lučić.

Profesor Radomir Vučković, uz predstavljanje Prosvjete kao organizatora kulturnih manifestacija ali i izdavača govorio je o mjestu i ulozi Prosvjete u životu Srba u BiH. Oživotvorena je, u okviru književne večeri, ideja o potrebi formiranja pododbora Prosvjete i u Čapljini, među Srbima povratnicima. Ovdašnji sveštenik Marko Gojačić izabran je za predsjednika Inicijativnog odbora koji bi u narednom jednogodišnjem periodu trebao pripremiti održavanje osnivačke ali i obnoviteljske skupštine Prosvjete u Čapljini.

Naime, zavičajni portal Prebilovci-selo na internetu, podsjećamo, objavio je svojevremeno vijest da je u prvim godinama 20. vijeka, 7. septembra 1908.godine u Čapljini formiran pododbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta.

Predsjednik pododbora bio je Luka Ćorluka, sekretar Jovo Pudarić, blagajnik Ilija Šakota, Prvi revizor Jovo Dragićević, drugi revizor Risto Pudar dok su zamjenici bili Ćetko Misita i Sava Mandrapa

Gostovanjem Prosvjete iz Gacka, može se reći, bila je završna svečanost proslave prebilovačkih i donjehercegovačkih svetitelja. Centralana svečanost bila je Sveta liturgija 6. avgusta. U okviru avgustovskih svečanosti organizovana je Biciklijada od Prebilovaca do manastira Zavala, promovisana knjiga pjesničkih rukoveti o stradanju Srba u 20. vijeku. Brojna publika imala je priliku da upozna poznatu pjesnikinju Daru Sekulić (88) kojoj je ispunjena životna želja da svoju poeziju govori u Prebilovcima.(ad).

Publikoano, 25. avgusta 2018.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template