Posjeta članova radionice Međureligiskog vijeća
posjeta2U četvrtak 10. septembra Prebilovce su posjetili članovi radionice Međureligijskog vijeća BiH, koja je prothodno, nekoliko dana obilazila mjesta stradanja sva četiri naroda širom BiH.Aktivnost ove radionice, zapravo, odvija se kroz saradnjuMeđureligijskog vijeća BiH iFondacijeMaksimilijan Kolbe iz Njemačke.
posjeta1
Učesnike radionice različite nacionalne i religijske pripadnosti u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima dočekao je paroh čapljinski Marko Gojačić i velik broj mještana. Nakon kratkog upoznavanja sa istorijom sela i stradanju Srba u minulim ratovima u amfiteatru hrama Vaskrsenja Hristovog, nakon razgledanja hrama i molitve, članovi radionice zadržali su se u razgovoru sa mještanima-povratnicima u ovo selo koji su govorili o stradanju svojih porodica. Gosti Prebilovaca, kojima je ovo druga posjeta, razgovarali su sa mještanima Miladinom Ekmečićem, Milenkom Suhićem i Branislavom Bekanom.
Učesnici radionice posjetili su mjesno groblje koje je u minulom ratu upotpunosti devastirano te mjesni Duhovno- kulturni centar kralj Milutin gdje su bili u prilici da pogledaju stalnu postavku izložbe o stradanju Srba iz Prebilovaca i Dojnje Hercegovine.
------------
Publikovano, septembra 2015.godine
Autor fotografija, Bojan Ekmečić

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template