Zbornik „I ispod sive druge boje žive” uskoro stiže iz štampe

(Nakon višegodišnjeg rada stiže nam knjiga o Prebilovcima)

Knjiga ispod sive druge boje zive

Књига "И испод сиве друге боје живе"

Izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada i Zavičajno udruženje „Ognjište“ iz Prebilovaca sa ponosom vas obaveštavaju da knjiga I ispod sive druge boje žive priređivača Ace Dragićevića, urednika i osnivača zavičajnog portala, uskoro izlazi iz štampe.

Čitaoci će imati priliku da se na više od pet stotina stranica upoznaju sa istorijom sela Prebilovci, etimologijom i toponimima, leksikom, narodnim predanjima, kulturnoistorijskim spomenicima u okolini, stradanjem stanovnika u poslednja dva rata, povratku prognanih i postepenim oživljavanjem naselja. Takođe, dati su i tekstovi iz štampe, a ono što je naročito značajno jeste antologija književnih ostvarenja čije je osnovno vezivno tkivo motivsko – hercegovačko selo Prebilovci. Gotovo svaka stranica u knjizi potkrepljena je i fotografijom, a fotodokumentaciji je posvećeno posebno poglavlje. Lakše snalaženje u mnoštvu podataka čitaocima omogućava i registar imena koja se spominju u knjizi.

Zbornik I ispod sive druge boje žive nema tendenciozni karakter. Zanemarimo li maksimu da „istoriju pišu pobednici“, istoriju sela Prebilovci nazvaćemo nenapisanom istorijom na kojoj se, svedočanstvom o porazu, temelji potencijalna buduća pobeda – u ovom slučaju sâm život. Koncepcija knjige od prvih pa sve do poslednjeg poglavlja nudi uvid u koherentnu, čvrstu celinu, sistematičnost i zaokruženost koje prati ton optimizma i vere da se nijedno ime neće zaboraviti, što se dodatno semantički pojačava naslovom same knjige. – dr Sena Mihailović Milošević.

Zbornik pokazuje da Prebilovci treba da stoje uz svaki pomen Jasenovca i Jadovna, jer istorija malog hercegovačkog sela i njegove žrtve moraju biti poznate i poštovane. Na to upućuje i činjenica da su žrtve iz Prebilovaca našle mesto i na freskama Hrama Svetog Save u Beogradu. – dr Ana Mumović.

Budite u toku sa datumom objavljivanja knjige. Vesti pratite na našem sajtovima www.prometej.rs/ i www.prebilovci.net/

----------------

Na portalima www.prometej.rs i www.prebilovci.net
vijest je publikovana 12. aprila 2024. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template