Posjeta

Delegacija Muzeja žrtava genocida u Prebilovcima

 

posjeta 2023

Delegacija Muzeja žrtava genocida iz Beograda za vrijeme posjete Prebilovcima

         Delegacija matične ustanove Republike Srbije u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima - Muzeja žrtava genocida iz Beograda koju su činili direktor Dejan Ristić, pomoćnik direktora Stanko Debeljaković i kustos Bojan Arbutina, posjetila je u nedjelju 11. juna Prebilovce i hram Vaskrsenja Hriszovog u čijoj su kripti sahranjeni posmrtni ostataci žrtava iz Drugog svjetskog rata.

          Sa predstavnikom Mjesne zajednive Aleksom Dragićevićem analizirane su mogućnosti za kontinuiranu realizaciju programa i projekata Muzeja žrtava genocida u ovom selu. Upravitelj Fondacije Muzeja Stanko Debeljaković inicirao je aktivnosti na pružanju konkretne podrške Prebilovčanima sa ciljem njihovog ostanka u selu i poboljšanja uslova za život povratnika i podsticanja povratka u ovo selo u kojem danas živi 45 stanovnika.

          Dogovoreno je da Muzej žrtava genocida donira sredstva za opremanje Kultrnog i duhovnog centra sveti kralj Milutin sa video projektorom, računarom, potrebnim vitrinama, televizorom i opremom za izložbe. Bilo je reči i o stolici koju je koristila učiteljica Stana Arnaut a koja je sačuvana u familiji Dušana (Marka) Nadaždin a koja se danas nalazi u posjedu Muzeju žrtava genocida. Muzej će, kako je rečeno, obezbjediti repliku te stolice koja će biti jedan od eksponata na stalnoj izložbi u Prebilovcima.

          Na kraju zabilježimo da će konkretno pokrenuta pitanja, sasvim je izvjesno, kad budu rješena, poboljšati uslove života mještana a predstavljaće u unapređenje uslova za razvoj vjerskog turizma (ad)

---------------

Objavljeno krajem juna 2023. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template