Novo lice portala Prebilovci-selo na Internetu

sajt novi

Portal Prebilovci-selo na internetuhttp://www.prebilovci.net na globalnoj mreži prvi put pojavio se o Savindanu 2006. godine. U proteklom skoro desetogodišnjem periodu uporno i strpljivo podizano je selo na internetu. Pažljivo je praćena obnova naselja iz kojeg je u minulom ratu stanovništvo protjeramo, kuće zapaljene a hram sravnjen sa zemljom. Prikupljane su i publikovane stare fotografije, od kojih neke imaju izuzetnu istorijsku vrijednost, nastajale su i objavljivane nove fotografije koje i sa vremnske distance od desetak godina imaju posebnu vrijednost. Sakupljani su i objavljivani novinski članci, naučni, knjižnjvni i publicistički radovi o selu. Godinama pratili smo dizanje sela iz pepela i Božiju službu pod vedrim nebom i nad otvorenim grobom koji se nalazio u kripti razrušenog hrama. Zavičajni portal pratio je izgradnju obnovljenog hrama. Fotografija mjesta iz 2006. godine gdje je nekad bio hram koji je obnovljen neuporediva je sa fotografijama tog istog mjesta iz avgusta 2015. godine. 
Može se slobodno reći da je zavičajna stranica ovog mučeničkog naselja izrasla u jednu od respektabilnijih stranica srpskih naselja na globalnoj mreži. Uzimaju je kao izvor podataka autori ozbiljnijih televizijskih i radio emisija na temu rata, dok se autorski tekstovi sve većeg broja saradnika često prenose na drugim internet stranicama. 
Od prvog avgusta 2015. godine Prebilovci-selo na internetu dobili su novi, savremeniji, izgled. Redizajnirali su ga programeri internet stranica češkog mjesta Lidice sa kojim je u petak 12. juna 2015. godine potpisan Memorandum o saradnji dva mjesta čiji su stanovnici surovo stradali u Drugom svjetskom ratu. U Lidicama pogrom njemačkih nacista nije preživjelo 63 odsto od 320 stanivnika dok su u Prebilovcima od oko 1000 mješana ustaše NDH, na 48 različitih mjesta a najviše u jami Golubinki kod Šurmanaca, svirepo likvidirale više od 800 stanovnika. O nesagledivoj širini i dubini zločina u Prebilovcima svjedoči i podatak da je tada zatrto 36 ognjišta i 54 porodice. Nedužne žrtve Lidica i Prebilovaca dobile su veličanstvene spomenike. U Lidicama je to spomen park sa bronzanim statuama njegovih žitelja a u Prebilovcima je to najljepši i jedinstven hram u svekolikom pravoslavlju, hram Vaskrsenja Hristovog Novi izgled zavičajnog portala ovog hercegovačkog sela jedan je od prvih konkretnih rezultata saradnje sa Lidicama i praškim udruženjem Luka Prag. Idejni tvorac projekta je Veso Đorem, grafička rješenja djelo su češkog tima koji je predvodio Patrik Svoboda dok je ostatak obimnog posla uradio vebmaster Marko Đerić.

Ekmecic Djorem

Veso Đorem, idejni autor redizajniranog zavičajnog portala sela Prebilovci i čovjek koji je mnogo doprinjeo saradnji Prebilovaca i Lidica i potpisivanju Memoranduma o saradnji, boravio je u Prebilovcima u vrijeme svečanosti osvještanja hrama. Vesin boravak iskorišten je da mu se Mjesna zajednica zahvali i tim povodom, u dvorištu hrama Vaskrsenja Hristovog, predsjednik MZ Prebilovci Branko Ekmečić, uruči sliku na kojoj su Prebilovci, rad akademskog slikara Slavena Dragićevića. Lijevo je slikar djela koje je poklonjeno gostu iz Češke. Desno je Slavenko Buha, takođe zaslužan što je selo dobilo savremen i pregledan portal. U sredini je osnivač i prvi urednik portala Prebilovci selo na internetu Aco Dragićević

Snimio: Lazar Đorem

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template