Prebilovački novomučenici u hramu na Vračaru

 

5616

U veličanstvenom hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, od ljeta 2016. godine nalazi se i freska na kojoj su novomučenici iz Prebilovaca. Tačna lokacija: freska stoji na severno istočnom zidu crkve Svetog kneza Lazara koja se nalazi ispod hrama Svetog Save.

Snimio,Aleksandar Živadinović

U mnoštvu fresaka u svetosavskom hramu na Vračaru, nezamislivo velikom broju fresaka, živopisac Vlado Karanović pridodao je fresku Prebilovački novomučenici. Prema odluci komisije o izboru i rasporedu motiva za freske u kojoj su prof. Dr. Dragan Vojvodić, prof. Miroljub Lazović i profesor Milan Radujko, freska Prebilovački novomučenici nalazi se u Kripti hrama.

Freska simbolički predstavlja jednu višečlanu porodicu iz Prebilovaca sa troje djece koja su u prvom planu. Najmlađe dijete koje je u pelenama majka iz naručja predaju njegovom ocu. Sveštenik na fresci simbolizuje duhvnika novomučenika u vrijeme njihovog ovozemaljskog života. U pozadini su oreoli (nimbovi) koji u vizantijskom slikarstvu predstavljaju mnošto.

Nasilno umorena djeca iz Prebilovaca kojih je, prema poznatom imenu i prezimenu, bilo 278, freskom koja se nalazi u Kripti hrama, jednog od najznačajnijih hramova u pravoslavlju, dobili su za vjekove vjekova spomen.

Prva freska na kojoj su prebilovački novomučenici urađena je u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima. Djelo je protomajstora Aleksandra Živadinovića. Freska je veličine 30 kvadratnih metara i na njoj se nalazi 59 likova iz Prebilovaca različite starosne dobi. Nalazi se s leve strane ulaza u hram u njegovom paraklisu(a. d.)

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template