Deset godina Srpskog nacionalnog društva Prebilovci

 hram9IZGRADNJA

Srpsko nacionalno društvo Prebilovci, udruženje Srba iz Donje Hercegovine, potomaka i poštovalaca srpskih žrtavasa ovog područja ubijenih u genocidu NDH, osnovano je u 19.marta 2006.godine u Beogradu, kada je na osnivačkoj skupštini usvojen Statut udruženja. Osnivači Društva bili su: PavleBulut, Milenko Jahura, Milorad Đ. Ekmečić, JovicaVlačić, RadoslavBulut, GordanEkmečić, IlijaZurovac, MilanBekan, MiodragRužić, MiroČavaljuga, DraganMihić i ĐokoKomad. Za predsjednika Skupštine društva izabran je Pavle Bulut, za predsjednika Izvršnog odbora Ilija Zurovac, a za potpredsjednika MilenkoJahura. Društvo je upisano u registar udruženja kod Ministarastva za ljudska i manjinska prava RepublikeSrbije 30. marta 2006. godine.
Prva redovna Skupština SND Prebilovci je održana 20. Maja iste godine u sali beogradske opštine Voždovac. Skup je nadahnutim govorom pozdravio Episkop zahumskohercegovački i primorski Grigorije.
Zbog potrebe usklađivanja sa zakonskim promjenama, četvrta redovna skupština Društva je 19. marta 2011, usvojila novi Statut, na osnovu koga je preregistrovano u Agenciji za privredne registre Republike Srbije . Društvo ima karakter zavičajnog, memorijalnog i nacionalnog udruženja. Funkcija predsjednika Skupštine je izostavljena iz Statuta, a umjesto Izvršnog odbora kao izvršni organ je definisan Upravni odbor, za čijeg je predsjednika izabran MilenkoJahura, za potpredsjednika JagodaSavić, a za sekretara Vojislav Babić
Deset godina kasnije, 19. marta 2016. godine u sali Srpskog udruženja Ćirilica u Beogradu održana je VII redovna Skupština društva Prebilovci. Skupština je usvojila izvještaj o radu u prethodnom periodu, finansijski i izvještaj Nadzornog odbora i plan rada za naredni period.
Izabrani su novi Upravni i Nadzorni odbor Društva. U Upravnom odboru su Milenko Jahura (predsjednik), Jagoda Savić (potpredsjednik), Vojislav Babić (sekretar), Slobodan Aćimović, Marica Đukić, Milorad Dragićević, Bojana Bulut- Veljović, Milada Ekmečić i Biljana Dragićević. Nadzorni odbor čine Gordan Ekmečić (predsjednik), Radmila Bulut i Radovan Dragićević. Društvo u narednom periodu treba da se posveti poboljšanju odredbi Statuta radi efikasnijeg rada u ostvarivanju svojih ciljeva, zatim radu na projektima podizanja i razvoja Prebilovaca i onog što je još srpsko u zavičaju.

dom kulture obnova

SND Prebilovci će ove godine, kako je rečeno na Skuopštini ,posebnu pažnju posvetiti obilježavanju 75. Godišnjice genocida nad srpskim narodom u NDH, dovršetku projekta "Atlasgenocida NDH nad srpskim narodom u Hercegovini", traženju podrške podnijetom predlogu Deklaracije o genocidu i radu na drugim projektima.
Konkretno, usvojena je odluka i počelo se sa prikupljanjem sredstava za dovršetak radova na objektu Kulturnog i duhovnog centra "Sveti Kralj Milutin" u Prebilovcima. U prioritete je uključeno podizanje potpornog zida između dvorišta Doma i seoskog puta. Radiće se i na stvaranju uslova za rad Biblioteke "Sveta Stana Arnaut" i daljem uređenju prostora ispred i oko Doma.
U desetogodišnjem periodu SND koje nosi ime našeg sela, nema sumnje ostvarilo je dosta solidne rezultate. Bez aktivnosti ovog društva istina o stradanju Prebilovaca 1941. godine i ponovljenom zločinu 1992. godine- koje po svemu ima karakter genocida i dalje bi čamila u zapećku i bila dostupna samo užoj rodbini žrtava. Uz prikupljanje i publikovanje arhivske građe u vrijedne rezultate SND treba uvrstiti obnovu nekadašnje zgrade osnovne škole Kralj Milutin koja je danas Kulturni i duhovnicentar, prikupljanje sredstava za podizanje hrama Vaskrsenja Hristovog u selu i redovno organizovanje pokloničkih putovanja u Prebilovce u vrijeme obilježavanja godišnjice stradanja žrtava ustaškog zločina.


Publikovano u martu 2016. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template