Delegacija MZ kod novoizabranog načelnika

Novoizabrani načelnik opštine Čapnjina dr Smiljan Vidić, u ponedjeljak 12. januara primio je na razgovor predsjednika i podpredsjednika MZ Prebilovci Tomislava Tripkovića i Vesu Buluta. Prijem je upriličen sa željom da se novoizabrani načelik upozna bolje sa situacijom u svim naseljima na području opštine. Razgovaralo se o potrebama povratnika i mogućnostima pružanja pomoći u bržoj revitalizaciji naselja, kroz izgradnju vodovoda i obnovu kuća. Od dvadesetak Prebilovčana koji su zainteresovani da se vrate u Prebilovce, njih pet je ispunjavalo uslove i podinijeli su zahtjeve; tri zahtjeva predata su federalnoj Vladi a dva Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH . Kako je rečeno u razgovorima očekivati je da opština Čapljina finansijski pomogne izgradnju tri kuće. Bilježimo i lijep gest načelnika Vidića koji je za novogodiše praznike i pravoslavni Božić za trideset familija u Klepcima i Prebilovcima obezbjedio poklon paket vrijednosti 30 KM po paketu.
Inače, Srbi u čapljinskoj opštini svojim povratkom na rodno ognjište udahnuli su život zavičaju. U posljednjim lokalnim izborima, međutim, nisu našli zajednički jezik da glasanjem stvore pretpostavke da pitanja koja se tiču njih rješavaju preko svojih predstavnika u opštinskom parlamentu. 
Na osnovu broja registrovanih birača Srbi su mogli dobiti dva mandata u parlamentu. Međutim, za Savez nezavisnih socijaldemotraka Srpske, stranku koja je išla na promotivne skupove među Srbe glasalo je, prema službenim rezultatima, 237 birača ili 1,96 %. 
Izlaznost na lokalne izbore u Čapljini bila je relativno niska, nešto iznad 50%. 
Došlo je do smjene vlasti u Čapljini. Načelnik opštine, nakon lokalnih izbora, je dr Smiljan Vidić (Hrvatska demokratska zajednica BiH) koji je osvojio 58,16 odsto glasova. Dosadašnji načelnik Stjepan Šutalo (Hrvatska demokratska zajednica 1990) osvojio je 37,47 % glasova.
Riječ- dvije i o drugim aktivnostima među Srbima u dolii Neretve.
Badnje veče i Hristovo rođenje među Srbima povratniicima obilježeno je u Klepcima, u crkvi Svetog preobraženja. Dobili smo i fotografiju iz Klepaca gdje su paljeni badnjaci i služena Sveta božićna liturgija. Bio je prisutan velik broj vjernika iz Prebilovaca, Klepaca, Gabele, Tasovčića i Čapnjine. Služio je jerej Boris Čolović, paroh Metkovačko-čapljinski.
U okviru obilježavanja najradosnijeg praznika u Mostaru je održan Božićni kocert koji je organizovala eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska. U Domu kulture Kosača uz prisustvo predstavnika vlasti, vladinih i nevladinih organizacija, prisustvovalo je oko 1000 posjetilaca. Rijedak događaj koji je koliko juče bio nezamisliv i koji, vjerujemo, najavljuje značajniji povratak Srba u Mostar i dolinu Neretve (b.b -v.b.).

-----
Na www.prebilovci.net objavljeno januara 2009. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template