Širi se istina o stradanju Prebilovaca

Vladika Grigorije: Važno je da se izložba dogodila u Beogradu gdje, rekao je preosvećeni episkop, postoji mnogo ljudi koji još ne znaju da postoje Prebilovci sa takvom ranom, ali i sa takvom snagom života koju oni u sebi nose.

U Beogradu je, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan (21. maj), na dan kada se Hristos četrdeseti dan poslije vaskrsenja posljednji put javio apostolima i uzneo na nebo, u galeriji Narodne banke Srbije otvorena izložba „Prebilovci”. Izložba, koja je prvi put bila postavljena u Novom Sadu, svedoči o ustaškim zločinima 1941. godine u ovom selu gdje je od oko hiljadu stanovnika pogrom preživjelo njih 172. Autori izložbe su studenti Univerziteta iz Banja Luke Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.

Hor ”Mokranjac”, koji djeluje pri hramu Svetog Save na Vračaru, ostavio je na više od 600 prisutnih Beograđana poseban pečat na otvaranju izložbe. Najupečatljiviji trenutak večeri bio je horsko pojanje tropara kanonizovanim Prebilovačkim mučenicima. Izložba preko fotografija i autentičnih dokumenata približava istoriju sela o nezapamćenom zločinu.

Izložba u Beogradu zajednički je projekat Kulturnog centra iz Novog Sada, Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke, SND Prebilovci iz Beograda. Medijsku podršku imali su u zavičajnom portalu Hercegovaca u Srbiji Slobodna Hercegovina. U galeriji Narodne banke Srbije biće otvorena do 28. maja.

 
Klik za vecu sliku
Milenko Jahura: Izvjesna je ljepša budućnost za Prebilovce. Uspeli smo, govori Milenko Jahura, dobrovoljnim prilozima da obnovimo Dom kulture, da istražimo ruševine hrama gdje smo našli nešto ostataka kostiju žrtava. Hram posvećen Vaskrsenju je obnovljen, biće ako Bog da osveštan u avgustu ove godine. Prebilovci tako postaju jedna od nekoliko kapi pamćenja u moru zaborava srpskih žrtva u NDH.
Klik za vecu sliku
Interesovanje za izložbu: Izložba o Prebilovcima u Beogradu pobudila je primjetno interesovanje, posebno među mladima. Otvorena je na Spasovdan slavu grada Beograda ali i slavu sabornog hrama u srpsko-pravoslavnoj crkvenoj opštini u kojoj se nalaze i Prebilovci.
http://slobodnahercegovina.com/ koji je medijski pokrovitelj svekolikih aktivnosti hercegovačkih udruženja u Srbiji, uradio je dosta na organizaciji izložbe ”Prebilovci” u Beogradu kao i na promociji ovog sela na globalnoj mreži. Trifko Ćorović, urednik ovog portala autor je fotografija koje objavljuju Prebilovci-selo na Internetu " style="text-decoration: none; color: rgb(10, 10, 22); font-weight: bold;">Klik za vecu sliku
Portal Slobodna Hercegovina koji je medijski pokrovitelj svekolikih aktivnosti hercegovačkih udruženja u Srbiji, uradio je dosta na organizaciji izložbe ”Prebilovci” u Beogradu kao i na promociji ovog sela na globalnoj mreži. Trifko Ćorović, urednik ovog portala autor je fotografija koje objavljuju Prebilovci-selo na Internetujoomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template