U Londonu

Na dan sjećanja na Holokaust ukazano i na stradanje Srba iz Prebilovaca

 

 akt 012023 1

Antropolog prof. dr Srbolјub Živanović, episkop Britansko skandinavski Dositej, ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović, Milenko Jahura i Dragana Tomašević Fondacija Holokaust- Jasenovac

        Povodom Međunarodnog dana Holokausta a u okviru Srpskog Mjeseca u Velikoj Britaniji organizovanog uz podršku Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom , Fondacija za Jasenovac i Holokaust iz Londona, ove godine zajedno sa srpskom dijasporom u Londonu obilјežili su stradanje jevrejskog ali i srpskog i romskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

          Ove godine, uz stradanje Jevreja dužna pažnja je posvećena i Prebilovcima, jednom od najstradalnijih selu u Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

          U Prebilovcima, koji su prije rata imali oko hilјadu stanovnika, stradalo je 826 mještana, najviše žena, djece i staraca od ustaškog noža. Većina žrtava, preko 600 bačena je u Šurmanačku jamu koja se nalazi u brdima između sela Šurmanaci i Međugorje.

akt 012023 2

Milenko Jahura, desno sa Gordanom i Miladom Ekmečić na promociji dokumentarnog filma Sanje Dragićević Babić Prebilovci- tamo i kamen ima ožilјak u Beogradu

       Prisutne, među kojima su bile ličnosti iz britanskih akademskih krugova, političkog života, te predstavnici ambasada raznih zemalјa u Britaniji, o stradanju naroda u Prebilovcima, upoznao je Milenko Jahura, predsjednik SND ”Prebilovci” iz Beograda. Učesnici ovog skupa imale su priliku vidjeti šokantne detalјe o skrnavlјenju kraških jama i drugih mjesta stradanja koja su pretvorene u septičke jame i smetlјišta.

          Direktorka Fondacije za Jasenovac i Holokaust, bazirane u Velikoj Britaniji, Dragana Tomašević je istakla da je nedopustivo skrnaviti bilo čija mjesta stradanja, te pozvala nadležne institucije Federacije Bosne i Hercegovine da zaštite ova mjesta u kojima su stradale nevine žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske. Takođe je pozvala da se obnove spomen obilјežja nad stratištima i jamama koja su porušena tokom, ali i poslije rata u BiH, te da nadležne institucije dozvole obilјežavanja stratišta koje nikada prije nisu imali spomenike.

 

 

 

--------------------

Publikovano, na Savindan 2023. Godine

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template