U Doboju: Knjiga za Prebilovce

Zahvaljujući akciji Centra za kulturu i obrazovanje iz Doboja u skoro jednomjesečnoj akciji sakupljeno je 1040 bibliotečkih jedinica za biblioteku ”Sveta Stana Arnaut”

U srijedu, 15. juna predstavnici Centra za kulturu i obrazovanje iz Doboja bili su u jednodnevnoj posjeti Prebilovcima. Novoformiranoj prebilovačkoj biblioteci „Sveta Stana Arnaut“ uručili su 1040 knjiga prikupljenih u humanitarnoj akciji „Knjiga za Prebilovce“.Akcija je vođena od sredine  aprila do kraja maja.  Darodavci knjiga bili su građani Doboja, ali i neke ustanove.

Dobolije su nesebično podržale akciju za biblioteku u Prebilovcima.

Vojo Cakarevic

Vojo Čakarević i sveštenik Marko Gojačić u biblioteci ”Sveta Stana Arnaut”

Od Voje Čakarevića stručnog saradnika Centra za kulturu iz Doboja saznajemo da su najveći pojedinačni darodavaci bili Brano Jovanović iz Doboja koji je poklono 113 bibliotečkih jedinica te doktorica Rajkica i Milan Petrović koji su poklonili vrijedne knjige.Naravno najbrojniji su anonimni darodavci.Kako ističe Vojo Čakarević vrlo su značajni bili pojedinačni pokloni učenika osnovnih škola koji su dolazili u Centar  i da bi darovali jednu, dvije ili tri knjige. Bitnije od darovanog broja knjiga,dodaje Čakarević, je da su učenici znali kome idu knjige, i da je akcija bila doprinos njegovanju kulture sjećanja koja je dugo godina bila potiskivana, ili je nije bilo. Zahvaljujući podršci lokalnih medija u Doboju, saznajemo od gospodina Čakarevića, pedesetak dana u Doboju se pričalo o Prebilovcima i njihovom stradanju u dva posljednja rata.

Knjige u Prebilovce dopremljene su zahvaljujući Elektro Doboju i njihvom direktoru Milenku Cvijanoviću koji je obezbjedio prevoz. Knjige je  primio paroh čapljinski Marko Gojačić koji se sa gostima zadržao u razgovoru i upoznao ih sa istorijom sela.

- Ovo mi je bio prvi susret sa Prebilovcima, kaže u izjavi za portal Prebilovci-selo na internetu Vojo Čakarević. Selo sam doživio kao sveto mjesto.  Hodao sam prostorom stradalnika o kojem sam mnogo čitao, ali sam sa posebnim osjećanjima gledao na kuće i okolna brda, i u glavi zamišljao kako je to sve bilo tih avgustovskih  dana '41. godine.  Ljepotu hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima treba vidjeti i doživjeti. To već govorim svakom i govoriću ubuduće. Spomen crkva je prelijepo oslikana. Nešto tako još nisam do danas vidio. Paroh čapljinski, jerej Marko Gojačić nam je bio pravi vodič kroz Prebilovce. Veliki i gostoljubivi domaćin. Siguran sam da Prebilovci zaslužuju takvog sveštenika.Pun utisaka otišao sam iz Prebilovaca. Bio je to moj prvi ali ne i posljednji odlazak u Prebilovce. Prebilovci su ostali duboko u mom srcu, ma gdje i kud hodio. Nadam se, iskreno, da će te moje utiske steći i neko iz Krajine, Semberije, Šumadije, Srema i Banata... Tek kada svi imadnemo Prebilovce u srcu i pamćenju, prebilovačkog stradanja neće više biti, kaže na kraju izjave za naš portal stručni saradnik Centra za kulturu iz Doboja Vojo Čakarević (ad).

------------------

Publikovano, krajem juna 2016. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template