Počeli radovi

U utorak 30. maja 2007. godine u 8.30 časova počeli su radovi na otkopavanju Spomen crkve u Prebilovcima. Crkva koja je bila u izgradnji srušena je u junu 1992. Godine, u toku ratnih operacija Hrvatske vojske i združenih hrvatsko-muslimanskih snaga. Radovi su počeli s blagoslovom episkopa Zahumsko-hercegovačkohg i primorskog G. Grigorija ali su nakon dva dana obustavljeni na intervenciju federalnog tužilaštva dok se ne obezbjede potrebne dozvole. Kako je i to obezbjeđeno radovi koji treba da daju odgovor na pitanje šta se dogodilo sa posmrtnim ostacima žrtava ustaškog zločina u ovom dijelu Hercegovine 1941. godine, nastavljeni su i imaju podršku Zavoda za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Radovima rukovodi arheolog dr Aleksandar Ratković uz svakodnevno prisustvo mjesnog paroha jereja Borisa Čolovića.

U dosadašnjem toku radova utvrđeno je da su temeljni zidovi oštećeni, pronađena je neeksplodirana bomba dužine 1.3 metra i obima 80 santimetara, dio posmrtnih ostataka žrtava i dijelovi mermerne ploče kojom je bila obložena sama grobnica. Naišlo se i na velike komade betonske ploče koja je urušila u kriptu, zajedničku grobnicu Srba stradalih u Drugom svjetskom ratu u hercegovazkim jamama a koji su ovdje u zajedničkoj grobnici sahranjeni na pedesetogodišnjicu stradanja.

- Nadležne policijske vlasti su nekoliko puta dolazile da vide ima li problema i provokacija, čega, blagodareći Bogu, nije bilo. Radovi se nastavljaju i u njima učestvuje par ljudi iz naših sela. U planu je da se pokrene velika akcija iz svih okolnih sela, da bi se što prije završio rad na istraživanju crkve- kaže nadležni paroh, jerej Boris Čolović.

Više dnevnih listova pisalo je o početku radova u Prebilovcima, pored ostalih Vesti i Glas javnosti. Vest iz Glasa javnosti prenosimo u našoj rubrici Štampa o Prebilovcima.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template