Нова e-book нашег портала

Угашена огњишта

       Десетогодишњицa постојања завичајног портала Пребиловци-село на интернету обиљeжњна је електронском књигом ”Угашена огњишта”. Књига представља допринос култури сјећања o страдању народа у Пребиловцима 1941. године. e-боок појавила се о Савиндану 2017. године.
       У свјетским релацијама дубинa и ширинa злочина у овом селу могуће је упоредити једино са страдањем чешког села Лидице.
       У Пребиловцима, многољудном селу, на почетку Другог свјетског рата, из чак 61 породицe нико није преживио. Из тих фамилија ликвидирано је 227 чељади – за херцеговачке прилике читаво једно село.
       Приређивачи ”Угашенх огњишта” користили су аутентичне изјаве преживјелих Пребиловчана које су дате послије Другог свјетског рата Државној комисији за утврђивање злочина као и друге архивске изворе, поменик жртава Српске православне цркве и један број публиицистичких радова.
       ”Угашена огњишта” доносе преглед чланова сваке од 61 ликвидиранe породицe по старости у вријеме погибије и мјесту гдје су ликивидиранe. Пронађено је и објављено 28 фотографија недужних жртава које је, у међувремену, СПЦ канонизовала. Захваљујићи обимној грађи која је објављена на завичајном порталу било је могуће публикацију обогатити кратким записима, минијатурама о целу, људима и времену у којем су живјели. Уз то читаоцима књиге, коју је припремио за објављивање и графички рјешио Предраг Спасојевић омогућено је да, из књиге, отворе један број линкова, својеврсних фуснота до продубљенијих прича о некадашњим становницима Пребиловаца. Ове јединствене фусноте у књизи су обиљежене браон бојом. Довољно је да се кликне на обојени текст и појавиће се нови текст. Књига ”Угашена огњишта” доноси и десетак документарних фотографија из Пребиловаца.
       ”Угашена огњишта” је друга e-book која се појављује у издању портала Пребиловци-село на интернету. Прије десет година објављена је књига Милана Тасовца ”Очи у очи” која је прошле године доживјела штампано издање у тиражу од 1000 примјерака.
       Надат се да ће и ”Угашена огњишта” добити штампану верзију.

naslovna knjiga ugasena ognjista

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template