Zahumsko hercegovačka i primorska eparhija, sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Čapljina bila je investitor izgradnje hrama na ovom svetom mjestu gdje su krajem minulog vijeka, u kripti hrama, bili sahranjeni posmrtni ostaci umorenih Srba u kraškim jamama tokom Drugog svjetskog rata iz kojih su ekskumirani nakon 50 godina i dostojanstveno sahranjeni. U ratu 90-tih godina hram je sa kriptom i moštima mučenika miniranjem uništen, selo zapaljeno a stanovništvo protjerano.
U proteklom dvadesetogodišnjem periodu obnavljan je život u Prebilovcima koji danas imaju 60 stanovnika. Obnovljen je i hram u čijoj će kripti danas biti sahranjeni ostaci ostataka sakupljenih moštiju mučenika koji su dva puta u dva rata ubijani.
Crkvene svečanosti u Prebilovcima, kako je obavješten portal Prebilovci-selo na Internetu, pratiće blizu 100 novinara- preciznije njih 96. RT Republike Srpske vršiće direktan prenos koji će preuzimati i RTS. Među prijavljenim redakcijama najbrojniji su novinari iz Srpske i Srbije. Iz Federacije BiH akreditaciju su zatražili BH TV, Federalna TV, jedan broj portala, posebno iz Hercegovine, i ni jedan štampani medij. Pokazalo se ili bolje rečeno potvrdilo se ono što je prisutno već dvije decenije, da štampani mediji iz Federacije BiH redovno zaobilaze Prebilovce čiji čitaoci nisu u prilici da budu obavješteni o jednom od najstrašnijih zločina tokom Drugog svjetskog rata. Od inostranih medija akreditaciju je zatražila i dobina agencija Dojče Vele (Deutsche Welle).


Publikovano 7. avguta 2015. godine. Vreme:24.00

Povezani tekstovi:

Poziv na proslavljanje mučenika i osvećenje hrama

Oslikavanje hrama u Prebilovcima

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template