Groblje u Prebilovcima, takvo kakvo je danas, puno više govori o živima nego o mrtvima. Nekim  od pokojnika su uništene i kosti, drugima jedine fotografije pa im je za sva vremena izgubljen lik i osnovni podaci o njima i vremenu u kojem su živjeli.Pažljiviji posjetilac groblju otkriće da imapetnaest spomenika na kojima nisu upisane godine smrti pokojnika koji su davno umrli a spomenik su podigli za svog života. Jedan broj njih nemaju direktnih potomaka, jer su 1941. izgubili djecu ili djece nisu ni imali. Ali nepokretnu imovinu svakog od njih nasljedio je neko pa bi bio ljudski i građanski red da se nasljednici potrude da učine što mogu, kako bi vječna kuća upokojenih Prebilovčana i svještanje Hrama posvećenog Hristovom Vaskrsenju a u slavu Prebilovačkih velikomučenika dočekali sa uređenijim grobljem.

Bilo kako bilo, porušene a ne obnovljene spomenike, spomenike na kojima nedostaju godine upokojenja neko treba da obnovi, makar da to učini neko od udruženja koje su Prebilovčani formirali u izbjeglištvu ili mjesna zajednica.

Jednako kao što kuća i njen izgled daju prvu sliku o njenom vlasniku tako su i groblja i spomenici u njima vjerna slika tog mjesta u kojem se nalaze. Pravoslavno groblje u Prebilovcima je i više od toga. Ono je veliki dio sačuvane materijalne istorije sela. Groblje, nažalost, pokazuje da blijedi nekad kod Srba vrlo snažna duhovna vertikala između upokojenih i živih. Ovo groblje može se doživjeti i kao (ne)ispisana tužba na adresu pravosudnih organa – od međunarodnog suda u Hagu do kantonalnih i državnih sudova u Bosni i Hercegovini.

----------

Zavičajni portal Prebilovci-selo na Internetu pokreće inicijativu da dobrovoljnim prilozima, koliko ko može odvojiti, njegvovi posjetioci obrazuje fond namenjen isključivo za podizanje porušenog i uređenje groblja. Novac se uplaćuje na žiro račun broj 3381102246138904 Srpske pravoslavne crkvene opštine čapljinske s napomenom prilog za groblje u Prebilovcima. Posjetioci našeg portala koji žive u Srbiji novac mogu uplatiti na poseban račun SND Prebilovci u Beogradu broj računa 205-179372-31. Uz obaveznu napomenu da je prilog namjenjen za uređenje groblja u Prebilovcima. Izražavamo nadu da ćemo uskoro biti u prilici da naše čitaoce obavjestimo kako je sakupljeno dovoljno novca da se podignu porušeni spomenici i da se na već podignutim spomenicima unesu podaci koji nedostaju.

-----------

Publikovano početkom aprila 2015. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template