Hram posvećen Hristovom Vaskrsenju koji je, istovremeno, dostojan spomenik žrtama ustaškog zločina iz doline Neretve, stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Prebilovci su simbol stradanja i mučeništva. U Prebilovcima su tokom Drugog svjetskog rata potpuno uništene 52 familije, 36 ognjišta je ugašeno. Ratne strahote koje su selu donijele ustaše NDH od oko hiljadu stanovnika preživjelo je 172 čeljadi.

U ratu koji je harao Bosnom i Hercegovinom, devedesetih godina minulog vijeka narod u Prebilovcima nije stradao ali je selo opljačkano, crkva uništena i sravnjena sa zemljom. Centralno naselje i dva zaseoka, Kuline i Grlić su zapaljeni a 174 stanovnika protjerana.

Najveći broj stanovnika Prebilovaca i danas, uglavnom, živi u izbjegloštvu. U selu je obnovljeno iz sredstava raznih donacija i u vlastitoj režiji tridesetak kuća. Prema posljednjem popisu tu živi 60 stanovnika. Na ulazu u selo, u završnoj fazi izgradnje, nalazi se hram Hritovog Vaskrsenja koji je spomen hram nedužnim žrtvama koje je Sveti Sinod SPC kanonizovao i koje se proslavljaju u avgustu mjesecu.

Prebilovci danas imaju sve pretpostavke da se život ponovo vrati u selo.

Pripremio: Aco Dragićević

----------

Publikovano 14. juna 2015. Godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template