Slava hrama u Prebilovcima mjestu golgote i vaskrsenja

 

IMG b5375303b82c47b6820bd3dc20a37cc4 VU Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čaplјine 6. avgusta služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom obilјežavanja kanonizovanih Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih. Liturgiju je služio episkop dizeldorfski i cijele Nјemačke G. Grigorije koji je stlovao i na tronu Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije. Sasluživale su vladike Zahumsko-hercegovački G. Dimitrija i umirovlјeni vladika Atanasije kao i sveštenstvo eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

slide3lat1- Evo hrama, evo jevanđelјa, evo istine da smrt može da napravi život. Došli smo na ovo strašno mjesto, koje ne samo da nije bilo grob naše braće i sestara, nego je bilo pretvoreno u smetlјište. Danas, ovo je najlјepše mjesto u ovom gradu i u ovoj zemlјi, i na svijetu. Ove kosti postale su golgota i mjesto vaskrsenja, da nikada više ne bude poraza, nego mjesto pobjede - rekao je episkop Grigorije u besjedi nakon svetog Jevanđelјa. Zavičajni portal Prebilovci-selo na internetu prenosi tonski zapis besjede kao i tekst.

Hramovnoj slavi i liturgiji prisustvovali su mještani Prebilovaca- povratnici na vjekovno ognjšte, Prebilovčani iz rasejanja kao i vjerujući Srbi iz hercegovačkih opština.

Srpska pravoslavna crkva 2015. godine, kada je hram osvještan, kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu. Praznik je ustanovlјen u kalendaru SPC na datum 6. avgusta kada su masovno stradali mještani, uglavnom žene i djeca. Poznata su imena i prezimena 284 djece od jednog dana starosti do petnaeste godine života. Pogrom koji je trajao od 4. do 28 avgusta preživjela su svega 174 od oko hilјadu stanovnika.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram 8. avgusta 2015. godine.

Selo je spalјeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalј" hrvatske snage upale u selo i minirali spomen-kosturnicu a stanovništvo protjerali.

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakuplјeni i sahranjeni u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Hram u Prebilovcima urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i života.

Kum ovogodišnje slave bilo je bratstvo NADAŽDIN.

Nakon svještanje hrama Hristovog Vaskrsenja (2015,) prvi kum slave Svetih prebilovačkih novomučenika bio je Pavle Bulut danas jedini svjedok stradanja naroda u selu. Poslije su kumovali Đorđe Brstina te najbrojnije i najstarije bratstvo u naselјu DRAGIĆEVIĆI osnivači Prebilovaca još na razmeđu 14 i 15 vijeka. Naredne godine kum slave 6. avgusta biće drugo po veličini bratstvo EKMEČIĆ iz kojeg potiče poznati istoričar Milorad Ekmečić.

----------------

Publikovano 6. avgusta 2020. godine

 

Povezani tekstovi:

Tekst besjede koju je izgovorio preosvećeni vladika Grigorije u Prebilovcima 6. avgusta 2020. godine

Tonski zapis besjede

Zločin je zločin činio ga Srbin, Hrvat ili Bošnjak 

Pred obnovljenom kućom Nadaždina

 

Izvor za besjedu: Oficijalni portal Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template