Vijesti iz Parohije

 

 

Novi saziv Crkvenog odbora

          Početkom decembra (2022.) na sastanku u prostorijama čitaonice ”Prota Vaso Medan” u Čaplјini izabran novi saziv Crkvenog odbora Parohije čaplјinske.  

          Novoizabrani članovi odbora su: Nebojša Domazet, Danko Pjaca, Rajko Bulut, Aleksa Dragićević, Ljilјanka Čavalјuga, Bogdan Brnjašić, Milan Dropić i Maksim Lojpur. Za predsednika Crkvenog odbora izabran je Nebojša Domazet iz Tasovčića dok će ulogu potpredsednika i blagajnika obavlјati Aleksa Dragićević koji u hramu Vaskrsenja Hristovog posjetiocima objašnjava istoriju naselјa i stradanje 1941. godine Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine.

Posjete poklonika

01 vijesti iz parohije

Među poklonicima koji posjećuju Prebilovce najbrojniji su mladi. Na fotografiji je omladina iz Nikšića koja organizuju putovanja po srpskim zemlјama pod nazivom ”Stazama radosti u zemlјi živih”. Sa njima je u Prebilovcima bio i njihov sveštenik Vasilije Brborić. U porti hrama Vaskrsenja Hristovog, u kolu, otpjevali su pjesmu Marija slavna

         Tokom prošle 2022.godine hram Vaskrsenja Hristovog, prema podacima koje smo dobili od paroha Marka Gojačića posjetilo je 8 312 poklonika. Od svještanja hrama 2015. godine u Prebilovcima je boravilo preko 60 hilјada poklonika iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, koji su u naše selo stigli u organizaciji turističkih organizacija ili nadležnih crkvenih opština. Raduje da su među posjetiocima najbrojniji mladi lјudi koji posjetom Prebilovcima daju konkretan doprinos njegovanju kulture sjećanja na Prebilovačke i donje hercegovačke mučenike koje je SPC kanonizovala. U ovom prelijepom hramu, koji je projektovao Predrag Ristić, od njegovog svještanja do danas obavlјeno je i više od 50 krštenja djece iz Prebilovaca ili roditelјa koji su porijeklom iz Prebilovaca. Prvo dijete koje je kršteno u ovom hramu bila je Eva Bulut koja je sa roditelјima stigla čak iz Amerike.

 

 

Ulјe iz maslinjaka uz hram

          Nasad maslina u porti hrama Vaskrsenja Hristovog, preko 100 stabala, poklon je Zavičajnog udruženja Trebinjaca u Beogradu ”JovanDučić”. Zasađene su 2015. godine u vrijeme svještanja hrama. Hercegovci iz Beograda obezbjedili su granitnu spoemn ploču koja će posjetioce hrama u Prebilovcima podsjećati na dobročinstvo i vezanost članova udruženja ”Jovan Dučić” za zavičajnu Hercegovinu. Ovih dana spomen ploča treba da se postavi na ulazu u maslinjak. Od masliena već treću godinu dobiva se maslinovo ulјe  a maslinjak u Prebilovcima  ubraja se među veće nasade maslina na području Zahumsko-hercegovačke i primorske episkopije. Postoje planovi da se broj sadnica uz hramove na području području Čaplјinske parohije poveća na 300 sadnica.

Božić u Prebilovcima

          Trebalo je doživjeti, jedan od najradosnijih hrišanskih praznika, ovogodišnji Božić u Prebilovcima. Prema vijekovnom običaju, u svitanje mještani su, na Badnji dan, otišlu u berbu Badnjaka na Kravaricu. Uslijedilo je, potom, unošenje Badnjaka u hram i njihovo svještavanje, zatim nalaganje Badnjaka u 23 časa i 30 minuta kod hrama te Sveta Liturgija u ponoć. Nije izostao ni vatromet. Sveta liturgija koju je služio jerej Marko Gojačić počela je u ponoć. Nakon liturgije njeni učesnici našli su se u Kulturnom i duhovnom centru Sveti kralј Milutin u selu gdje su najmlađim uručeni prigodni poklončići.

 

001 vijesti iz parohije

Svještanje badnjaka u amfiteatru hrama

 

02 vijesti iz parohije

Božićna liturgija

 

03 vijesti iz parohije

Poslije ponoćne liturgije druženje u Kulturnom i duhovnom centru kealј Milutin u selu

 

Fotografije snimio Aleksa Dragićević

Publikovano između Božića 2023. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template