Информативна табла у порти храма

         

hodocasnicki putokaz

Ходочаснички путоказ

         Ходочаснички путоказ на улазу у порту храма Васкрсења Христовог још од 2016. поклоницима, и осталим намерницима пружа основне податке о збивањима у Пребиловцима на почетку и током Другог свјетског рата. Подлога табли је географска карта Јужне Херцеговине коју је обезбједио Зоран Јањић, а намјени је прилагодио Предраг Спасојевић. Уз благослов владике Григорија пропратни текст је написао Ацо Драгићевић.

          На карти је обиљежен пут голготе и пострадања житеља Пребиловаца од родног села до јаме Голубинке у Шурманцима, гдје је скончао живот највећи број мјештана. Oбиљежено је и више од 40 стратишта у околини села гдје су усташе немилице убијали недужне људе.

Међутим, обриси карте временом су се изгубили, избледјели на жарком херцеговачком сунцу.

          У познатом и афирмисаном графичком атељеу „Принтшоп“ породице Нинковић из Требиња обезбјеђена је нова табла са квалитетнијом и трајнијом заштитом карте.  Информативнa табла, која је завршена почетком новембра, заједнички је поклон храму Завичајног удружења ”Огњиште” из Пребиловаца и „Принтшоп“-а из Требиња. Треба, на крају, забиљежити да ово није први пут да фамилијарни графички атеље из Требиња, бесплатним услугама, допрноси остваривању пројеката у Пребиловцима.

Пребиловачке двери и порта храма Васкрсења Христовог

            Порта храма Васкрсења Христовог заузима површину од једног хектара. Храм и мјесно православно гробље, које се налази насупрот са друге стране пута ка средишту села, представљају својеврсне двери кроз која се стиже до Пребиловаца.

berba maslina1

Берба маслина

          Приликом планирања простора, уз зелене површине засађено је украсно дрвеће и борови. На почетку, одлучено је да се сачувају три од четири самоникле тополе на мјесту гдје се налазио храм у изградњи, а који је, заједно са посмртним остацима жртава сахрањених у храмовној крипти, миниран у јуну 1992. Тополе су имале крстолики распоред. Четврта топола није се могла сачувати због изградње амфитеатра из којег се, са његове нулте тачке, улази у обновљени храм посвећен Васкрсењу Христовом.

Од других објеката у порти храма, уз парохијски дом са конаком (у изградњи), пажњу привлачи фонтана саздана од камена који је претходно допремљен са 13 херцеговачких јама гдје су усташе беспоштедно сатирале Србе из Пребиловаца и Доње Херцеговине.

Са западне стране налази се уређена велика гомила са позлаћеним крстом ма врху. Подсјећа на гомиле (громиле) у околини села које свједоче о древном постанућу насеља, а чини је материјал од остатака пређашњег уништеног храма заједно са честицама и пепелом костију жртава које су биле сахрањене у крипти храма посвећеног Сабору српских светитеља и пребиловачких великомученика. У подножју гомиле налази се простор за прислуживање свијећа за покој душа невиних жртава које је Свети Синод СПЦ 2015. канонизовао.

          У порти је и маслињак подигнут 2015. дарован од стране Удружења Требињаца ”Јован Дучић” из Београда. Трећа је година већ како се организује берба. Овогодишњом мобом је, након Свете литургије у храму, сабрано 450 килограма маслина. Маслиново уље, у боцама од пола листра може се купити у храмовној продавници.

          О уређењу порте предано брине црквењак Алекса Драгићевић. О дјелу његових руку и посвећеној непрестаној бризи најбоље свједочи признање туристичке организације града Чапљине која је порти храма додјелила признање за најуређенију јавну површину у граду, иначе познатом по одговорном његовању зелених градских површина, унапређењу и очувању човјекове околине (а.д. – м. б.)

-----------------

Публиковано почетком новембра 2023. године

Фотографије снимио, Алекса Драгићевић

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template