Slava uz kumstvo bratstva Dragićević

01 Svetu liturgiju sluzio je vladika Atanasije

Svetu liturgiju služio je vladika Atanasije

        Svetom arhijerejskom liturgijom obilježena je slava Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih mučenika koja se slavi, prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, 6. avgusta. Činodejstvovao je, uz molitveno prisustvo velikog broja vjernika- rodbine nevinih žrtava, umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje više eparhijskih i gostijućih sveštenika iz drugih eparhija.

       Proslava Prebilovačkih i donjehercegovačkih novomučenika započela je Večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom u hramu Vaskrsenja Hristovog u nedjelju 5. avgusta. Služio je nadležni sveštenik Marko Gojačić. To veče u amfiteatru hrama promovisana je knjiga poezije Rade Lalovića o stradanju Srba u 20. vijeku. Brojna publika imala je priliku da pozdravi i poetesu Daru Sekulić i sluša njenu poeziju. Mada je zašla u duboku starost (87) poznatoj pjesnikinji bila je velika životna želja da posjeti Prebilovce i da tu govori svoje pjesme. Uz pjesme Dare Sekulić koje je ona govorila, Tanja Dragićević Radunović i Sanja Dragićević Babić govorile su pjesme Stevana Raičkovića i Budimira Dubaka posvećene stradanju Prebilovčana. Uz to Sanja Dragićević Babić, inače poznato novinarsko ime RTS bila je voditelj programa i po drugi put na ovom istom mjestu govorila svoju pjesmu Život koja poetski uvjerljivo svjedoči o stradanju i vaskrsenju Prebilovaca. U muzičkom dijelu programa učestvovali su Vuk Radunović i Jelena Ristić članovi etno grupe Sveti Evstatije iz Berana u Crnoj Gori.

ANTRFILElat11

           Dva sportska događaja, takođe, upriličena su u okviru ovogodišnjih svečanosti; biciklijada od Prebilovaca do manastira Zavala u Popovom polju i fudbalska utakmica između veterana beogradske Crvene Zvezde i nevesinjskog Veleža. Utakmica je odigrana u Nevesinju i bila je humanitarnog karaktera. Sredstva će biti ustupljena za izgradnju sportskog terena u Prebilovcima koji će se nalaziti u neposrednoj blizini hrama Hristovog Vaskrsenja. Gosti su pobjedili rezultatom 3:1. Kupovinom karte od 5 KM, 1460 gledalaca obezbjedilo je početna sredstava za izgradnju sportskog terena u Prebilovcima. Prije povratka za Beograd veterani Zvezde posjetili su hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, čiju su gradnju takođe pomagli.

          Po svemu ovogodišnja slava Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih mučenika bio je istinski praznik koji je doprinio da se u Prebilovcima saberu bliža rodbina i potomci žrtava, velik broj vjerujućih Srba i poklonika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Liturgiji su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i konzul Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

          Kumovi ovogodišnjih avgustovskih svečanosti bilo je bratstvo Dragićević koje neprekidno traje u Prebilovcima od 15. vijeka. Iz ovog bratstva razvilo se, kroz vrijeme i vijekove, još devet bratstava u ovom selu. Dragićevići su danas najbrojniji i među onima koji su obnovili svoje kuće u Prebilovcima.

          Nakon Liturgije prelomljen je slavski kolač, a nastavak slavlja organizovan je u Duhovnom i kulturnom centru ”Sveti Kralj Milutin” gdje su kumovi slave priredili trpezu ljubavi (ad).

Od Prebilovaca do Zavale biciklom

Od Prebilovaca do Zavale – biciklom

 

 

 

 

Nevesinje. Detalj sa utakmice veterana Veleza i Zvezde

Nevesinje. Detalj sa utakmice veterana Veleža i Zvezde

 

 

 

slava2018 1 Јелена Ристић и Вук Радуновић учествовали су у музичком дијелу програма

 

slava2018 2

Uz Desanku Maksimović i Miru Alečković velika pjesnikinja Dara Sekulić govori svoju poeziju u Prebilovcima

 

 

 

slava2018 3

Publika u amfiteatru hrama Hristovog Vaskrsenja na Književnoj večeri

 

 

 

slava2018 4

Sanja Dragićević Babić vodila je program koji je bio lijep i poželjan doprinos obilježavanju dana kanonizovanih srpskih žrtava iz Prebilovaca i Donje Hercegovine

 

 

Autori fotografija, Marko Gojačić, Radovan Dangubić, Aco Dragićević
Publikovano na portalu Prebilovci-selo na internetu 7. avgusta 2018. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template