Obilјežena slava hrama Vaskrsenja Hristovog

 

Krst sa minirane i porušene kripte hrama u Prebilovcima gdje su 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci žrtava eshumirani iz hercegovačkih jama, nakon tri decenije vraćen je u Prebilovce na vaskršnji ponedelјak

 

01 slava2022

Arhijerejsku liturgiju služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorki Dimitrije

         Na vaskršnji ponedjelјak (2022.) obilјežena je slava hrama Vaskrsenja Hristovog u našem selu. Služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Sasluživali su žitomislićki iguman Danilo, tvrdoški jeromonasi Antonije i Teofil, zavalski jeromonah Marko, danićki jeromonah Pavle, sveštenici Nikola Janković, Miodrag Vrtikapa, Dejan Grčić, Duško Kojić, Nebojša Radić, domaćin-nadležni sveštenik u čaplјinskoj parohiji Marko Gojačić te đakoni Branislav Rajković i Aleksandar Crnogorac.

          Po tradiciji koja je utemelјene 2015. godine kada je hram svještao blaženopočivši patrijarh srpski Irinej, vjerujući narod, a posebno rodbina i potomci svetih mučenika okupili su se i ove godine u velikom broju drugi dan Vaskrsenija na slavi hrama koji je posvećen Hristovom Vaskrsenju.

          Za ovogodišnju hramovnu slavu iz Trebinja je stigao prebilovački krst, koji su hrvatsko-muslimanske snage, nakon miniranja hrama juna 1992. godine, odnijele ostavlјajući iza sebe miniran hram, grobno mjesto žrtava mučenika i razornim eksplozivom uništene njihove zemne ostatke. Božija promisao ili probuđena savjest doprinjeli su da krst bude predat katoličkim sveštenicima koji su ga sačuvali i u srijedu, 13. aprila (2022.), nakon tri decenije, vratili onome koji je vlasnik- episkopiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i gospodinu Dimitriju. Krst je predao biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelј trebinjsko-mrkanski, monsinjor Petar Palić. Na vaskršnji  ponedjelјak 25. aprila krst je vraćen u Prebilovce. Želјezni i pozlaćeni krst, koji je vraćen, nalazio se na mermernoj kripti u koju su 4. avgusta 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci srpskog naroda iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koji su prethodno ekhumirani iz 13 hercegovačkih jama..

          Nakon čitanja Svetog Jevanđelјa po Jovanu besjedom se vjernom narodu, koji je ispunio hram na oba nivoa, obratio jerej Marko Gojačić.

02 slava2022

Jerej Marko Gojačić

         Preosvećeni vladiko, časni oci, draga braćo i sestre, narode Božiji

          Hristos Vaskrse!

          Vaistinu Vaskrse!

          Nema lepšeg ni blagoslovenijeg mesta od ovog. Ovde možemo da osetimo i golgotu i krst i stradanje. Draga braćo i sestre, nema blagoslovenijeg mesta od Prebilovaca, od ovog hrama gde možemo da proslavimo Hrista, da proslavimo pobedu na krstu, da proslavimo izvor vaskrsenja jer zaista ovde se oseteti izvor vaskrsenja. Kada krenete putem do sela i od sela prema crkvi videćete i osetićete mesto strašno, mesto golgote, mesto krsta, mesto, draga braćo i sestre, koje je preživelo veliko stradanje. Ne samo Prebilovci, nego i naša parohija koja je dala hilјade i hilјade mučenika. Budimo zahvalni Bogu, ne osuđujmo nikoga, nego da se molimo Prebilovačkim mučenicima da nas zaštite i da nas čuvaju u ovo ovo vreme teško, vreme  punom iskušenja. Bog čuva naš narod, draga braćo i sestre, pogotovo čuva u dolini Neretve mestu velike golgote koji je proživeo strašna stradanja.

          Danas vidimo svetionike vaskrsenja, hramove Božije koji su napravlјeni i obnovlјeni da služimo u njima. Bog nam je dao priliku, dao nam je mogućnost da čujemo blage vesti u manastiru Žitomislić, da budemo ohrabreni Duhom Svetim u Sabornom hramu iz Mostaru, ali i da budemo sačuvani Vaskrsenjem Hristovim u Prebilovcima, da budemo sačuvani ovim mučeničkim kostima koje su ovde položene u kripti hrama i koje danas sijaju u svetlosti vaskrsenja sa svima nama okuplјenima i sa samim Hristom koji je ovde prsutan među nama.

          Prelaskom praga ovog hrama prelazimo u večnost, preleazimo u carstvo Božije. O tome svedoče ikone, o tome svedoče imena mučenika koja danas svetle u radosti vaskrsenja sa Hristom. A dobiti i zadobiti život najlkaše je proslaviti život u Prebilovcima, u mestu strašnom, mestu teškom koje svi mi, draga braćo i sestre, ne samo potomci, nego svi mi okuplјeni poklonici i svi vi koji dolazite ovde treba da čuvamo u srcu svome. Vaš dolazak ovde i prelazak praga ovog hrama i ulaska u večnost znači nezaborav, znači da vašim dolaskom i celivanjem ovih svetih moštiju ovaj hram živi i ovo mesto živi i ovo selo živi i zaista vašim dolaskom  ovo strašno mesto golgote postalo je izvor vaskrsenja. Tome ste vi, draga braćo i sestre, zaslužni. Vi ste svedoci  vaskrsenja, vaš dolazak ovde znači da ćemo uvek iznova proslavlјati Gospoda Isusa  i mučenike u ovom hramu, ali isto tako obavezu imamo, da lјubimo jedni druge, da praštamo, da budemo istinski hrišćani, da se nikome ne svetimo, da budemo pravi i istinski hrišćani, da iz nas sija molitva lјubavi, molitva praštanja, molitva radosti, jer iako teško, to treba reći, radovati se u Prebilovcima to zaista moramo na tome da radimo, da se radujemo novom životu koji nam je gospod dao, i da čuvamo svete mučenike i ove svete kosti koje su svedoci vaskrsenja.

          Draga braćo i sestre, hvala svima vama na dolasku, hvala vladiki, hvala sveštenicima, hvala što dolazite ovde da zajedno Hercegovina proslavi Vaskrs u Prebilovacima.

          Nema ni lepšeg mesta ni blagoslovenijeg mesta da se vaskrs proslavi baš ovde u ovom svetom hramu na ovom svetom mestu zajedno sa mučenicima prebilovačkim i sa svima onima koji postradaše ali koji nam dadoše život večni  zajedno sa raspetim i vaskrslim Hristom

          Neka ste svi blagosloveni. Neka je blagosloven vaš dolazak ovde i svaki dolazak ne samo kada su hramovne slave nego i nedjelјama. Akobogda  od narednog meseca ovde će biti služba svake  nedelјe. Ovde ćemo se iznova svake nedjelјe Bogu moliti. Pozivam vas da dođete i da budemo svedoci Vaskrsenja Hristovog u ovom svetom mestu, mestu krsta, ali mestu koje je postalo izvor života

          Amin!

          Nakon liturgije za njene učesnike u Kulturnom i duhovnom centru Sveti kralј Milutin u centru naselјa priređeno je posluženje (ad).

03 slava2022

Preosvećeni vladika Dimitrije poklanja djeci vaskršnja jaja

04 slava2022

Obrtanje slavskog kolača a potom i rezanje

05 slava2022

Brojni su mladi koji su učestvovali u Svetoj arhijerejskoj liturgiji

-------------------------

Na zavičajnom portalu objavlјeno 27. aprila 2022.godine. Fotografije snimio Vlado Ružić

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template