Apel za obnovu hrama srpskih mučenika u Prebilovcima

Pozivamo sve naše zemljake potomke, srodnike i poštovaoce mučenika stradalih u genocidu 1941- 45, i sve ljude dobre volje da prema svojim mogućnostima i osjećanima daju prilog za obnovu Hrama Prebilovačkih i drugih mučenika u selu Prebilovcima.

Prvobitni hram, sa kriptom je građen 1991. a njegove temelje je osvetio blaženo počivši patrijarh Pavle 4. avgusta 1991. Toga dana, na 50- tu godišnjicu stradanja, u kriptu hrama su položene mošti hiljada srpskih mučenika, žrtava hrvatskg terora u 1941. godini. Ovaj nedovršeni hram, sa kriptom i kostima žrtava uništile su hrvatske snage postavljenim eksplozivom i velikim bombama, da bi zatim teren poravnali i na njemu napravili smetlište.

Potomke i srodnike žrtava, čije hiljade porodice sada borave širom planete, pozivamo da se u mjestima i krajevima boravka organizuju i povežu sa ovim Društvom radi prikupljanja priloga za obnovu pomenute svetinje i jedninstvenog spomenika srpskog naroda, u koji će se položiti preostali ostaci i prah mučenika. Uporno treba da istrajemo u ovoj akciji sve dok se hram ne dovrši.

Obnovom hrama izvršavamo svoju hrišćanski i srodničku obavezu. Tako ćemo našem potomstvu sačuvati uspomenu na naše svete pretke i djecu- mučenike, dva puta ubijane na pravdi Boga.

Uplata priloga za obnovu hrama u Prebilovcima će se vršiti na posebne račune Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina, kod UNICREDIT BANKA D.D. MOSTAR, na ime:   

SRPSKA CRKVENA PRAVOSLAVNA OPŠTINA ČAPLjINSKA 
G. ŠUŠKA BB, 
88300 ČAPLjINA, BIH, 
Sa naznakom: za Spomen hram Prebilovci

U BiH, u konvertibilnim markama: br. 3381102246138904

Van BiH, devizni račun 
BROJ RAČUNA 20014667101 
VALUTA: EUR 
SWIFT: UNCRBA22 
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Dinarske uplate u Srbiji mogu se izvršiti na poseban račun SND Prebilovci, Beograd, Rimska 5/7 
br. računa 205-179372-31

Sve uplate vršiti uz napomenu za hram u Prebilovcima.

Nakon miniranja crkve u čijoj kripti su bili sahranjeni mučenici, ljudske kosti pronađene su u betonskim temeljima crkve

”Na ovom mjestu bila je spomen crkva u kojoj su sahranjene kosti oko 4000 Srba, stradalih u ustaškim pogromima od 1941 do 1945 godine. Poslije propasti ustaške države jugoslovenski komunistički režim je zataškao ustaške zločine i zabetonirao jame u kojima je od ustaškog noža i malja stradalo na hiljade Srba. 1991 godine sakupljene su kosti iz zabetoniranih jama i saharanjene u kripti spomen crkve u Prebilovcima uz činodejstvo patrijarha srpskog njegove svetosti G. Pavla. 1992. godine u ofanzivi “Čagalj” Hrvati su spalili selo Prebilovce Spomen crkvu - kosturnicu minirali. Eksplozija je bila tako snažna da su se kosti i zubi utisnuli u temelje crkve. Malo po malo, golim rukama, Prebilovčani su, kamen po kamen otkopali temelje crkve, odvojili kosti i zube od peska i kamena i dostojno ih sahranili” (Fragment iz foto-reportaže Stojana Đorđevića. Za pregled fotografija ovog autora, kliknite ovdje….)

U ratu porušeni hram biće obnovljen i podignut prema projekatu Dr Predraga Ristića arhiktekte iz Beograda. Poznati arhitekta o osnovnoj ideji vodilji oblikovanja spomen hrama u Prebilovcima, kaže: Obnova minirane crkve nad njenim kraterom, ponuđena je kao slikostojiteljka arhitekture kompleksa crkve Vaskresenja sa crkvom Svetog Groba u Jerusalimu. Naravno nije riječ o bukvalnoj kopiji već novom projektu kojim se duh i atmosfera Jerusalimskog hrama presnosi u Prebilovce” (slika dole). Odbor za podizanje hrama obratio se Apelom vjerujućim i svim ljudima dobre volje da se pridruže u prikupljanju sredstava. U Apelu koji portal Prebilovci-selo na Internetu prenosi, objavljeni su računi za uplatu sredsava u Bosni i Hercegovini (uplata u KM) i inostranstvu (devizni račun).

Hram posvećen Saboru srpskih svetitelja i prebilovačkig velikomučenika, ovako će izgledati kad bude završen

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template