Dr Atanasije* (Jevtić) Episkop umirovlјeni Zahumsko-hercegovački Profesor emeritus Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREBILOVAČKI MUČENICI

I JAGNјETOVI SVEDOCI

 

SAŽETAK: Izlaganje na temu svedočenja vere (mučeništva) obrazloženo je kako novozavetnim i teološkim promišlјanjima – misli i pouke Sv. Apostola Pavla, Sv. Prvomučenika Arhiđakona Stefana, Sv. Ignjatija Antiohijskog, Sv. Justina Ćelijskog, Sv. Vladike Nikolaja Žičkog – tako i primerima stradanja iz istorije srpskog, jevrejskog i drugih sastradalnih naroda.

KLjUČNE REČI: Prebilovci, Šurmanci, mučeništvo (svedočenje), Jagnje Božije, teologija, liturgija.

Zavičajni portal prenosi deo teksta koji se odnosi na Prebilovce.

Ne znam da li ste čuli, da objavim veliku radost, ako vam već nije Vladika Jovan objavio? O našim Prebilovačkim Mučenicima? Dali smo u Manastir Jasenovac nekoliko kostiju njihovih, dva puta stradalih u jami Šurmanci, vrlo blizu Međugorja, dubokoj devedeset metara; kad su izvađeni 1990. godine, bilo je četrdeset sanduka kostiju. Onda je pokojni Mitropolit Vladislav, carstvo mu nebesno, Sarajevski i Hercegovački, pripremio jedan hram, u stvari više konturu hrama, da oni budu pohranjeni u njenoj kripti. Godine 1992. to je minirano. I jedan, od koga se ne bi tako nešto očekivalo, rekao je: „Nismo mi minirali mošti, nego samo tu maketu crkve.” Mi smo posle toga, na tom mestu, podigli veličanstvenu crkvu Vaskrsenja koju je projektovao arhitekta Peđa Ristić, koji je inače i druge crkve mučeničke i projektovao i podigao, i njegov sin Sava skupa s njim, koji mu je sada u tome naslednik. I, hvala Bogu, tamo u Prebilovcima ta crkva sada funkcioniše. Te mošti koje smo uzeli iz crkve u Prebilovcima i doneli ih u Manastir Jasenovac, one su svedoci Hristovi! Zato ću ovde da proiznesem tropar Prebilovačkim Mučenicima koji sam, iako mutav, kako ja volim da govorim deci, sastavio u glas osmi:

Godina 1991. Datum 4. avgust. Nakon pola vijeka, obavlјena je dostojna sahrana zemnih ostataka žrtava koji su izvađeni iz pakla hercegovačkih jama i opojani. Učinio je to vladika Atanasije.

Sveti novomučenici Prebilovaca,

Za Hrista bačeni u jamu Šurmanovaca,

Verom nađoste večno prebivalište[1]

U carstvu krsta i vaskrsenja,

Ljubavlјu tamu i mržnju pobediste,

I kosti vaše kô Savine popališe,

Gospoda molite za večno spasenje,

I svemu svetu jevanđelјsko pokajanje.

Sveti mučenici nas podsećaju na to, na spasenje sviju. Oni nisu izazivali, provocirali, da bi sebi stekli spasenje, jer onda ne bi brinuli o spasenju svojih mučitelјa, nego su bili lјudi smirenja poput Prvomučenika Arhiđakona Stefana koji je govorio „Ne primi im, Gospode, ovo za greh!”; kao što je i Prvomučenik Hristos tako govorio: „Ne primi im, Oče, ovo; oprosti im, ne znaju šta rade!”

(…)

Dakle, mi proslavlјamo Novomučenike Prebilovačke i, hvala

Bogu, čuo sam da su na Ilindan promirisale njihove mošti kod vas

u Jasenovcu. Sad ću govoriti s tobom i sa sestrama da mi uzmemo

jedan deo tih moštiju koje su zamirisale i da ih vratimo u Prebilovce, zato što je to veliki dar i velika milost Božja; da se miro

njihovo, mironošenje i mirotočivost njihova projavi i u njihovim

Prebilovcima. Time se na neki način završava i njihova i vaša

misija: ovih dana je bila neka emisija ili serija o Nemanjićima

na RTS-u, na prvom programu. Završava se time kako nad svetim

mirom poteklim iz tela Svetog Stefana Nemanje Sveti Sava miri

braću. I to je dobar završetak, to je pravi završetak.

(…)

Trojica vladika sa trona Zahumsko hercegovačke i primorske eparhije u hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. S lijeva na desno. Umirovlјeni vladika Atanasije, danas vladika Diseldorfski i sve Nјemalke Grigorije i vladika Dimitrije koji danas vodi jednu od najstarijih eparhija SPC

*Umirovlјeni Episkop Zahumsko-hercegovački dr Atanasije (Jevtić) (1938–2021) svetski je poznat patrolog i istoričar Crkve. Doktorirao je u Atini 1967. godine na temu „Eklisiologija Apostola Pavla po Svetom Zlatoustu”, a predavao je, između ostalog, u Srbiji, Francuskoj i Rusiji. Prvi je profesor emeritus u istoriji Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i predsednik Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda na više svetskih jezika, od kojih se na temu istorije stradanja, pre svega, izdvajaju „Od Kosova do Jadovna – putni zapisi” (1982), „Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji 1941–1990” (1990) i knjiga „Velikomučenički Jasenovac – dokumenti i svedočenja” objavlјena 1990. godine. Po vlastitoj želјi vladika Atanasije sahranjen je kod manastira Tvrdoš sa zemlјom iz Jasenovca, Kosova i Prebilovaca.

Izvor; Novomučenici: Poliperspektiva VI

Izdavači: Muzej žrtava genocida,

Beograd Trg Nikole Pašića 11/III,

Odbor za Jasenovac

Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkv

Priredili:

Episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk)

i Stefan Radojković

Tiraž, 300 primerak

Knjiga Novomučenici: Poliperspektiva VI objavlјena je na globalnoj mreži u PDF-u

[1]Ovo je aluzija na rušeni i obnovlјeni hram u Prebilovcima

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template