Završen idejni projekat hrama u Prebilovcima


Predrag Ristić

O Božiću 2010. godine završen je idejni projekat obnove, u ratu porušenog, hrama u Prebilovcima. Njegov autor je Dr Predrag Ristić, arhiktekta iza kojeg se nalazi više poznatih hramova među kojima je, pored ostalih, Hercegovačka Gračanica. Poznati arhitekta portalu Prebilovci- selo na Internetu dao je intervju u kojem je govorio o osnovnoj ideji vodilji oblikovanja spomen hrama u Prebilovcima, crkvenoj arhiktekturi i njenom položaju.

Obnova minirane crkve u Prebilovcima, nad njenim kraterom, ponuđena je kaže autor ”kao slikostojiteljka arhitekture kompleksa crkve Vaskresenja sa crkvom Svetog Groba u Jerusalimu”. Naravno nije riječ o bukvalnoj kopiji već novom projektu kojim se duh i atmosfera Jerusalimskog hrama presnosi u Prebilovce. Hram će se podići iznad postojećeg kratera porušene crkve i uništenog groba nevino postradalih žrtva u Drugom svjetskom ratu.

 


Sava Ristić

Koautor projekta hrama koji će se nalaziti na Kravarici, na ulazu u Prebilovce je autorov sin Sava Ristić (1970.) bez čijeg učešća ne bi bilo moguće da naš portal na reprezentativan način približi projekt posjetiocima. Bavljenje crkvenom arhiktekturom je porodična tradicija Ristića. Prije četiri generacije utemeljio đed i prađed autora Milan Tabaković (1860 - 1946) iz Arada- porijeklom Hercegovac iz Bileće, projektovanjem crkve na stratištu Srba Hercegovaca u Aradskoj tvrđavi 1915.

Foto albumu donosimo više fotografija vezanih za hram u Prebilovcima kao i jedan broj fotografija značajnijnijih djela Predraga Ristića. Prebilovci- selo na Internetu objavljuje, isto tako, širi intervju sa Predragom Peđom Ristićem, autorom idejnog projekta.

Donosimo i biografiju autora projekta

--------------
Web-tim, 17. januara 2010. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template