Upokojio se Atanasije Jeftić, vladiκa besmrtnog imena

 

vladika atanasije        ”Umirovlјeni Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, Atanasije, upokojio se u Gospodu. Nјegovo preosveštenstvo preminuo je u četvrtak, 4. marta 2021. godine, u 18.45, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Trebinje. Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valјevskom kraju, 8. januara 1938. godine”, objavlјeno je na portalu Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.

          Vladika Atanasije u Hercegovinu je stigao kad su mnogi iz nje odlazili, da ne kažemo bježali. Neizmjerno je volio ovo parče “svetosavske zemlјe”, kako je uobičavamo reći. Posebno se to može reći za naše Prebilovce.

          U teškim vremenima dao je nemjerlјiv doprinos da se Hercegovina vrati k` sebi. Poznat je u javnosti njegov izvještaj iz ratom zahvaćene Hercegovine kada je prokrstario širokim područjem svoje eparhije. Stizao je da obiđe ruševine sabornog hrama i vladičanskog dvora u Mostaru, spalјene Prebilovce i minirani hram sa kriptom u kojoj su bili zemni ostaci nevino postradalih Srba. Od tada, od ustoličenja na tronu episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog, često se vraćao Prebilovcima. Ni jedan događaj vezan za Prebilovce- od otkopavanja porušenog i sa zemlјom sravnjenog hrama sa kriptom i njegovog obnavlјanja kao i u životu ovdašnjih lјudi nije prošao bez vladike Atanasija. Vjerovao je u obnovu života i vaskrs Prebilovaca. U korjenu imena sela koje mu je dao daleki predak današnjih Prebilovčana, vladika Atanasije je prepoznao prebivanje lјudi u ovom mjestu od vajkada. ”Prebilovci su od prebivanja. Prebilovci, prebivaju, ostaju, traju i pretrajavaju. Srbi su narod prebivanja…”, reći će vladika Atanasije u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije 3. avgusta, na ruševinama hrama koji se počeo obnavlјati te 2013. godine.

          Prebilovačke i donjohercegovačke mučenike postradale u Drugom svjetskom ratu sahranjene u hramu njima posvećenom SPC kanonizovala je 2015. godine. Preosvećeni vladika napisao je Tropar i Kondak njima posvećen:

          Tropar. Glas 8: Sveti Novomučenici Prebilovaca/ za Hrista bačeni u jamu Šurmanaca/ verom nađoste večno Prebivalište/ u Carstvu Krsta Vaskrsenja;/ lјubavlјu tamu i mržnju pobediste,/ i svetlost Raja naslediste./ Od Gospoda molite nam večno spasenje i svemu svetu jevanđelsko pokajanje.

          Kondak, Glas 3: Novomučenici sveti za veru postradaste:/ i u jamu za Hrista nevini bačeni biste,/ od vernih pobožno iz jama izvađeni,/ u Spomen hram s lјubavlјu položeni./ No hram vaš bezbožni razoriše,/ i kosti vaše k´o Savine popališe./ Danas novu Golgotu i Vaskrs proslavlјamo/ i Vas sa Svetim Savom smireno molimo:/ U Carstvu Nebeskog mira počivajte/ Hristovo i naše Vaskrsenje svedočite.

          Poslјednji put vladika Atanasije bio je u Prebilovcima avgusta mjesecu 2020. godine kada je uz kumstvo bratstva Nadaždin 6. avgusta proslavlјena Slava Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih mučenika.      Za života, u groblјu manastira Tvrdoš, blaženopočivši vladika podigao je paraklis Vaskrsenja Gospodnjeg uz  amanet da tu bude sahranjen pod stijenom u paraklisu prekriven hercegovačkom zemlјom dopremlјenom iz Prebilovaca kao i zemlјom sa Gazimestana, iz Jasenovca i Jerusalima.

          U hramovima SPC služen je pomen novoprestavlјenom umirovlјenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju. Čaplјinski paroh, jerej Marko Gojačić 5. marta služio je pomen u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima. Tom prilikom održao je slovo posvećeno vladiki Atanasiju, naglašavajući njegovu lјubav i privrženost Hercegovini a u Hercegovini našim Prebilovcima. I zainteresovanost za život Srba u ovom dijelu Federacije BiH i stanje pravoslavnih hramova.

IMG 6242

Godina 1991. Datum 4. avgust. Nakon pola vijeka, dostojna sahrana zemnih ostataka žrtava koji su izvađeni iz pakla hercegovačkih jama i opojani

 

IMG 6241

Trojica vladika sa trona Zahumsko hercegovačke i primorske eparhije u hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. S lijeva na desno. Umirovlјeni vladika Atanasije, danas vladika Diseldorfski i sve Nјemalke Grigorije i vladika Dimitrije koji danas vodi jednu od najstarijih eparhija SPC

IMG 6240

Čaplјinski paroh jerej Marko Gojačić u društvu vladike Atanasija u biblioteci Sveta Stana Arnaut u Prebilovcima

 

 

-------------------

Publikovano na portalu Prebilovci-selo na internetu 6. marta 2021. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template