Vaskrs 2016. u čapljinskoj parohiji

hramslava

Vaskrsenje Hristovo svečano je dočekano i proslavljeno na području čapljinske parohije. Veliki broj vernika, pripremajući se molitveno za doček praznika nad praznicima, prisustvovao je službama u Sabornom i drugim hramovima na području čapljinske parohije. Vrlo rano, na sam dan Vaskrsa, u šest časova, služeno je u Sabornom hramu Vaskršnje jutrenje a u nastavku Sveta Liturgija. Nakon pričešća i podjele vaskršnjih jaja slavlje je nastavljeno u gostoprimnici hrama.

Drugog dana Vaskrsa, na vaskršnji ponedjeljak, hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, obilježio je- prvi put nakon osvećenja koje je minulog ljeta obavio Patriarh srpski G. Irinej, hrampvnu slavu. Bila je to i centralana svečanost obilježavanja najradosnijeg prazdnika pa području čapljinske parohije.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski G. Grigorije uz sasluženje umirovljenog episkopa Atanasija i brojnih eparhijskih sveštenika. Od ranih jutarnjih časova slijevala se rijeka vjerujućeg naroda ka Prebilovcima i prelijepom hramu koji svojim imenom, ljepotom, izgledom, mjestom na kojem je i u kojem je podignut uistinu simbolizuje vaskrsenje života u Prebilovcima. To će posvjedočiti, u okviru Svete arhijerejske liturgije, i četiri krštenja u prebilovačkom hramu. Nakon liturgije obavljeno je lomljenje slavskog kolača 

Povratnci u Prebilovce, njih sedamdesetak među kojima su dosta brojni mladi ljudi, za Vaskrs su dobili biblioteku sa preko 2500 bibliotečkih jedinica. Biblioteka je ponijela ime nekadašnje učiteljice u selu Stane Arnaut koju su ustaše mučki ubile pred njenim učenicima 1941. Knjižni fond biblioteke, koju selo ne dobiva prvi put, rezultat je darivanja knjiga od strane izdavačkih preduzeća, nacionalnih organizacija Srba i ogromnog broja pojedinaca. Vaskršnje slavlje i proslava hramovne slave u Prebilovcima nastavljeno je u večernjim časovima Vaskršnjim koncertom u Kulturnom i duhovnom centru ”Sveti kralj Milutin”. Vaskršnju besedu, na početku koncerta, održao je iguman manastira Žitomislić ahimandrit Danilo istakavši značaj Vaskrsenja za čitav ljudski rod uporedivši ga sa Vaskrslim prebilovačkim mučenicima. Na koncertu su nastupali Etno grupa Zahumalje iz Trebinja i SPKUD Gusle iz Mostara i Čapljine.

01 Jutrenje u Capljini

Jutrenje u Čapljini

02 Arhijerejska liturgija u Prebilovcima

Arhijerejska liturgija u Prebilovcima

03 Verujuci narod u Prebilovcima

Vjerujući narod u Prebilovcima 

04 Hor pred nastup u Prebilovcima

Hor pred nastup u Prebilovcima

05 Нajmladji na pozornici u Kuturnom duhovnom centru Kralj Milutin u Prebilovcima

Najmlađi na pozornici u Kulturnom duhovnom centru Kralj Milutin u Prebilovcima

06 Publika s paznjom prati nastup

Publika s pažnjom prati nastup

                                              --------

Na portalu Prebilovci-selo na Internetu od 3. maja 2016. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template