Osvećenje crkve Svetog Peobraženja u Klepcima

U nedelju 19. avgusta, na Sveto Preobraženje, episkop Zahumsko hercegovački i primorski g. Grigorije, uz sasluženje igumana manastira Studenice Tihona, igumana žitomislićkog Danila i brojnog sveštenstva obavio je čin osvećenja novoobnovljenog hrama u selu Klepci, koji je srušen 1992. godine. Hram u Klepcima je, inače, posvećen Svetom preobraženju.

U toku Liturgije vladika je miropomazao četvoro novokrštene djece iz Klepaca i Prebilovaca. Poslije krštenja djeca; Gojka i Manojlo Šarić, Jelena Krunić i Danijela Stevanović primila su prvi pričest.

Poslije svete liturgije i blagoslova grožđa, što je crkveno narodni običaj ovog hrama od davnina, vladika je održao besjedu u kojoj je zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi ove svetinje. Preosvećeni vladika Grigorije je u besjedi posebnu pažnju posvetio obnovi hramova ali i srspkih domova u dolini Neretve, naglasivši da se Crkva uvijek obnavlja i uvjek ostaje i nikad ne prestaje da biva. Poručio je svima koji ometaju povratak ljudi na svoja ognjišta, da to ne čine, jer niko nema pravo drugome uzeti njegov dom.

Na crkveno- narodnoj svečanosti u Klepcima uručene su zahvalnice ktitorima hrama Svetog Preobraženja Mihajlu Milićeviću, Dušku Mandrapi i drugim koji su dali doprinos u obnovi hrama .

Inače, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nalijeđa Srpske, odleljenje u Trebinju proveo je, u okviru obnove hrama u Klepcima, arheološko istraživanje. Pokazalo se da je obnovljena crkva iz 1875, godine izgrađena na temeljima srednjevjekovnog i ranohrišćanskog hrama. Prema riječima Dr. Aleksandra Ratkovića koji je rukovodio arheološkim radovima u Klepcima na takav zaključak upućuju ne samo stariji zidovi oko oltarske apside nego i raznovrstan keramički materijal koji je pronađen. Došlo se do grnčarije čak iz III vijeka. Otkriveni su srednjevjekovni grobovi sa materijalom koji potiče iz VIII i XIV vijeka. Arheološka istraživanja u Klepcima biće nastavljena.

_________
Informacija je na sajtu www.prebilovci.net publikovana početkom septembra

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template