Ppvi put u Prebilovcima

LITURGIJSKA SVEČANOST


Hram Vaskrsenja Hristova u Prebilovcima, spomen hram za preko 4000 Srba iz Donje Hercegovine koje je umorila vlast Nezavisne Države Hrvatske na početku Drugog svjetskog rata, nalazi se u završnoj fazi izgradnje

U subotu (9. avgust 2014. godine) u Prebilovcima će se molitveno obilježiti 73. godišnjica stradanja srpskog naroda Dojnje Hercegovine u genocidu Nezavisne Države Hrvatske u vrijeme Drugog svjetskog rata.

U toku ljeta 1941. u dva talasa zločina, nazvanih „Vidovdanski...“ i „Ilindanski pokolj“ hrvatske snage su, poslije svakovrsnog mučenja i iživljavanja nad nedužnim i nemoćnim žrtvama, ubile oko 4000 Srba, oba pola i svih uzrasta u kraškim jamama, rijekama i na drugim mjestima. Posebno je teško stradalo selo P rebilovci, koje je izgubilo više od 800 svojih žitelja. Najviše žrtava je bilo među djecom i ženama koje su 6. avgusta te godine žive gurnute u jamu Golubinka kod Međugorja.

Zločin nad ovim žrtvama ponovljen je 1992. kada su im kosti uništene prilikom miniranja Spomen crkve sa kriptom u Prebilovcima, takođe od strane hrvatskih snaga.

Od ove godine Svetim Prebilovačkim novomučenicima, koji su kanonizovani kao svetitelji na ovogodišnjem Svetom Arhijereskom Saboru Srpske Pravoslavne crkve, ne služe se parastosi kao drugim pokojnicima.

U hramu Vaskrsenja Hristovog, koji se obnavlja u Prebilovcima, 9. avgusta od 8 časova, Svetu Arhijersku liturgiju u slavu Novomučenika služiće hercegovačke vladike Grigorije i Atanasije, sa brojnim sveštenstvom.

Ovaj izuzetan događaj biće uveličan unošenjem ikone Svetih Prebilovačkih novomučenika u Hram i liturgijskim krštenjem Eve Bulut, prebilovačke djevojčice, kćepke Mipe i Miljana, što simbolizuje obnovu hrama i života u Prebilovcima.

Svečanostima u Prebilovcima prisutvovaće i poklonici koji u Prebilovce dolaze autobusom iz Beograda, deveti put za redom, u organizaciji Srpskog nacionalnog društva Prebilovci (v.tim.)

---------
Vijest, najavu istorijskog događaja, svetoliturgijskog proslavljanja prebilovačkih i drugih dojnjehercegovačkih novomučenika u hramu Vaskrsenja Hristova u Prebilovcima, portal Prebilovci-selo na Internetu objavio je u četvrtak 7. avgusta 2014. godine. Izvještaj urednika portala Slobodna Hercegovina Trifka Ćorovića naš portal publikovao je u večernjim časovima 9. avgusta 2014. godine. Izvještaj, ilustrovan sa više fotografija,se nalazi u rubrici Naša Parohija 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template