Akatist posvećen Prebilovačkim mučenicima

 

Sveti mucenici Zeljko Milicevic

Freska je dimenzija 6H5 metara. Na njoj je 59 čeljadi koja su živjela u Prebilovcima na razmeđu XIX i XX vijeka i do polovine XX vijeka. Na posjetioce hrama, pod Hristovim okriljem, gledaju jednostavne vitalne crte lica ljudi, žena i djece, svetih novomučenika bez dubokog tragičnog karaktera, zanesenih u sred životne svakodnevice iz koje su otrgnuti ne sluteći prevaru i pomor koji će im se dogoditi u avgustu mjesecu 1941. godine (Foto, Željko Miličević).

         Akatist ili pohvalna pjesma posvećena svetim Prebilovačkim mučenicima, uz blagoslov vladike Zahumsko-hercegoovačkog i primorskog Dimitrija, čitaće se svakog poslјednjeg petka u mjseecu u Hramu Vaskrsenja Hristovog u čijoj kripti su sahranjeni kanonizovani pravoslavni stanovnici iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koje je likvidirala Nezavisna Država Hrvatska u vrijeme Drugog svjetskog rata.

          Na zidovima hrama, u dva nivoa, na čak 80 kvadratnih metara, ispisana su imena svetih koje su pobile ustaše 1941., bacanjem živih lјudi u neku od 13 hercegovačkih jama iz kojih su 1990. godine eshumirani i sahranjeni u kripti ovog velelјepnog hrama. U paraklisu hrama, uz to, nalazi se freska na kojoj su likovi lјudi, žena i djece koji su živjeli u Prebilovcima na razmeđu XIX i do polovine XX vijeka. Prema autentičnim fotografijama 59 likova oslikao je Aleksandar Živanović. Freska zauzima 30 kvadratnih metara i smatra se, uz fresku u hramu Svetog Preobraženja, Dolazak Svetog Vasilija Ostroškog u Trebinje, jednom od dvije najveće fereske u svekolikom pravoslavlјu.   

          Akatist ili pohvalna crkvena pjesma potiče od grčke riječi „akatistos” Za vrijeme čitanja ove crkvene pjesme obavezno je stajanje. Sastoji se od 12 ikosa – dužih pohvala, koje se završavaju uvijek sa; Radujte se

          U pjesmi posvećenoj svetitelјima iz naših Prebilovaca svaki od ikosa završava se sa: Radujte se, Sveti Mučenici Prebilovački, veliki svetilnici roda srpskoga!

          Sastavni dio Akatista je i 12 kondaka, kraćih pjesama, koje se završavaju sa Aliluja!

          Akatist Prebilovačkim mučenicima napisao je profesor srpskog jezika i književnosti iz Kruševca Vukosav Ilić uz blagoslov nadležnog vladike Davida. Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije blagoslovio je korištenje Akatista u hramovima na području ove episkopije Srpske pravoslavne crkve koja traje više od osam vijekova.  

          Prema predanju, prvu ovakvu pohvalu posvećenu Presvetoj Bogorodici – Akatist, napisao je patrijarh carigradski Sergije u VII veku, kao pjesmu blagodarnosti Presvetoj Bogorodici, koja je, kao zaštitnica Carigrada, spasila ovaj grad od silne neprijatelјske navale.

          - Stradanje Srba treba da je jedna od najvažnijih tema naše istorije, kaže za zavičajni portal Vukosav Ilić i dodaje kako je već napisao, Akatist po blagoslovu episkopa Jovana, Svetim Jasenovačkim mučenicima, koji se svakog petka poslije povečerja, čita u manastiru Svetog Jovana u  Jasenovcu. S obzirom na to da već postoji crkvena služba Prebilovačkim mučenicima, a ne postoji Akatist, odlučio sam da ga napišem. Naravno, vaš portal je bio jedan dragocen izvor podataka, svedočanstvo o stradanju Srba u Prebilovcima, kaže Vukosav Ilić.

            Uvođenjem Akatista posvećenog žrtvama nije jedina novina u obogađivanju duhovnog života vjernika iz Prebilovaca i doline Neretve. Od nedelјe, 15. maja, u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima služi se liturgija svake nedelјe, osim kada se zbog hramovnih slava treba služiti liturgija nedelјom i u ostalim parohijskim crkvama.

-----------

Pohvalna pjesma prvi put izvedena je u petak 27. maja 2021. godine. Dan kasnije vijest je objavlјena na zavičajnom portalu uz fotografiju freske u paraklisu hrama Vaskrsenja Hristovog koju je snimio Želјko Milićević.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template