Praznik Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih novomučenika

avg201703

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni vladika Atanasije

Praznik Svetih prebilovačkih i donjehercegovačkih novomučenika obilježen je, prema istorijskom događaju i kalendaru Srpske pravoslavne crkve 6. avgusta (2017.) u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima u čijoj kripti su sahranjeni novomučenici. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje velikog broja sveštenika Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.

            Svečanostima u Prebilovcima prisustvovalo je više stotina vjerujućih Srba pristiglih iz Srbije i Crne Gore, Srpske i Federacije BiH. U Prebilovcima se, tih agvustovih dana, tradicionalno okupila i rodbina žrtava iz 1941. godine a ove godine i članovi Udruženja ”Jadovno” iz Banja Luke koje planira podići spomen kuću u Prebilovcima. U organizaciji SND ”Prebilovci” iz Beograda već više od jedne decenije stižu poštovaoci žrtava iz ovog mučeničkog sela a koji žive u Srbiji. Tako je bilo i ove godine. Potomcima žrtava sahranjenih u Prebilovcima i vjerujućim Srbima pridružili su se i hodočasnici iz Gornje Hercegovine. Drugi godinu zaredom u Prebilovce na Svetu liturgiju stigli su pješačeći članovi planinarskog društva ”Zimomor” iz Nevesinja, poznato po pokloničkim putovanjima ka svetim pravoslavnim mjestima.

avg201702

Trpeza ljubavi u Kulturnom i duhovnom centru Sveti Kralj Milutin

            Šesti avgust obilježava se u znak sjećanja na mučeničko stradanje nekoliko hiljada Srba iz Donje Hercegovine koje je SPC kanonizovala. Samo iz sela Prebilovaca avgustovih dana 1941. godine živo je bačeno u jamu Golubinka kod Šurmanaca 600 žena i njihove djece. Poznati su podaci, imenom, prezimenom i godinom rođenja za 284 dječaka i djevojčića iz Prebilovaca. Od oko hiljadu stanovnika ovog sela preživjela su samo njih 174.Posmrtni ostaci umorenih u hercegovačkim jamama izvađnjni su i opojani devedesetih godina minulog vijeka i sahranjeni u hramu njima posvećenom u Prebilocima.

 

 

avg201701

U porti hrama od ovog ljeta nalazi se pano koji sa geografskom kartom specijalkom i kratkim tekstom posjeticima približava istorijske događaje u Prebilovcima u ljeto 1941. godine. Pano je poklon hramu zavičajnog portala Prebilovci-selo na internetu

Rušenje i miniranjem hrama, što su učinile udružene hrvatsko-muslimanske snage i hrvatska vojska u posljednjem ratu, vladika Atanasije je u besjedi, nakon liturgije, podsjetio ”da su prebilovački mučenici dva puta ubijeni i da njihovo strašno stradanje mora učiti ljubavi, molitvi i žrtvi, kako bi bili dostojni svoje tradicije”. 

 


         
Prema pravoslavnom običaju slavski kolač u slavu i čast Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika pripremio je kum slave. Ove godine bio je to Pavle Bulut, jedini danas živući Prebilovčanin koji je imao sreću da se nađe među onih 174 Prebilovčana koji su preživjeli avgustovske strahote 1941. 

 

---------------------------   

  

Pismo kojim se Pavle Bulut obratio učesnicima ovogodišnjih svečanosti

Preosvećeni vladiko, časni oci, dragi rođaci, komšije, prijatelji, potomci i poštovaoci svetih mučenika.

Kao poslednjem preživelom Prebilovčaninu u stradanju Prebilovaca 1941 god., pripala mi je velika čast i obaveza da se ove godine kada se uvodi kumstvo u obeležavanju godišnjice stradanja Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika, prijavim za kuma.

Taj dan sam sa velikim nestrepljenjem i uzbuđenjem očekivao. Nazžalost, iznenadna teška bolest, sprečila me je da dođem u moje Prebilovce i da se zajedno sa vama u veličanstvenom hramu Hristovog Vaskrsenja poklonim  Svetim prebilovačkim i donjohercegovačkih mučenicima.

Računajte, kao da sam sa vama u hramu, jer ću tog dana ovde u bolesničkoj postelji, sa suzama u očima obeležiti ovaj  dan.

Poštovani srodnici žrtava i svi prisutni, nikada i nikada ne smijemo zabooraviti naše svete mučenike, koje su ustaše Nezavisne Države Hrvatske, 1941. godine na najzverskiji nacin ubile.

Pozivam sve srodnike ubijenih, pozivam sve Srbe u Hercegovini i sve Srbe, da dođu u Prebilovce, da posete veličanstven hram Hristovog Vaskrsenja i da se poklone svetim mučenicima.

Svim prisutnim srdačan pozdrav od vašeg

Pavla Buluta.

--------------------------

Nezaboravan dozivljaj

 

Crkvena opština čapljinska i njen starješina, vrijedni sveštenik Marko Gojačić organizovali su Prebilovačku biciklijadu cilj koje je bilo poklonjenje prebilovačkoj i zavalskoj svetinji.

Vladika Atanasije prelomio je, u odsustvu kuma slave, slavski kolač. Pavlovo pismo iz bolesničke sobe u Beogradu, pročitao je sveštenik jerej Marko Gojačić. Trpeza ljubavi priređena je u prostorijama kulturnog i duhovnog centra u selu koje nose isto ime kakvo su nosile u vrijeme kada je ovdje bila osnovna škola koju su pohađala djeca iz Prebilovaca ”Kralj Milutin". Pavla Buluta u slavskom obredu zastupao je njegov brat Milko Bulut.

            Na kraju zabilježimoda su ovogodišnje svečanosti obilježene postavljanjem, u porti hrama, stalnog panoa sa geografskom kartom specijalkom na kojoj su vidljivi Prebilovci i svi seoski zaseoci, obilježen je na karti put golgote naroda Prebilovaca od sela do jame Golubinke i sva mjesta u okolini sela na kojima su mještani lišavani života.

            Ovogodišnje Prebilovačko ljeto započelo je biciklijadom u organizaciji Crkvene opštine Čapljina. Petnaestorica učesnika iz Čapljine, Mostara, Trebinja i Gacka vozila je trasom od Prebilovaca do manastira Zavale i nazad- dugom 125 kilometara. Ova manifestacija imala je hodočasnički karakter jer je cilj bilo poklonjenje prebilovačkoj i zavalskoj svetinji (ad).

------------

Publikovano na zavičajnom portalu

Prebilovci-selo na internetu 7. avgusta 2017. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template