Patrijarh Porfirije u Prebilovcima

 

patrijarh 092023

Njegovu Setost patrijarha srpskog Porfirija u porti hrama Vaskrsenja Hristovog sa cvijećem, pogačom i solju dočekale su Prebilovke, Sara (Nikole) Dragićević i Milica (Rajka) Bulut koje su krštene upravo u ovom hramu svještanom 2015. godine.

 

Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije koji je boravio u posjeti Zahumsko-hercegovačkoj episkopiji, u subotu 23. septembra nakon posjete manastiru Žitomislić, posjetio je Prebilovce gdje ga je dočekalo eparhijsko sveštenstvo i znatan broj vjerujućih Srba. Djevojčice Sara i Milica dočekale su patrijarha, prema prastarom običaju, sa cvijećem, pogačom i solju

- Trebamo se moliti Svetim prebilovačkim i svehercegovačkim mučenicima da se mole Bogu za sve nas. Da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja i da se mole Bogu da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su oni, vjere svoje radi i krsta časnog, doživjeli – rekao je patrijarh Porfirije koji je treći poglavar SPC koji su u posljednje tri decenije posjetili Prebilovce.

Paroh čapljinski Igor Mastilović upoznao je patrijarha sa istorijom hrama i podsjetio da se u selo Prebilovce daleo od hrama nekoliko stotina metara ulazi kroz Dveri koje sa jedne strane puta čini mjesno pravoslavno groblje a sa druge hram Vaskrsenja Hristovog. Hram je sagrađen i osvještan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu. Srpska pravoslavna crkva kanonizovala ih je 2015. godine. Praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, čiji su posmrtni ostaci eshumirani iz hercegovačkih jama i sahranjeni u kripti hrama, ustanovljen je i obilježava se u kalendaru Majke Crkve 6. avgusta, na datum kada su prebilovačke žene i djeca živi bačeni u jamu kod sela Šurmanci.

Patrijarh Porfirije vratio se oko 16 časova u Mostar gdje je u Vladičanskom dvoru posjetio izložbu otvorenu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, obišao je, sa svojim domaćinima, Stari grad a priređen mu je i prijem u Gradskoj vijećnici. Dan kasnije 24. septembra patrijarh Porfirije načalstvovao je svetom Liturgijom u Sabornoj crkvi Svete Trojice. Time je obilježeno sto pedeset godina od osvećenja Saborne crkve u Mostaru i devedeset godina od poslednje patrijaraške Liturgije u njoj služenoj u vrijeme patrijarha Varnave (a.d.).

---------

Publikovano, 25. septembra 2023. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template