Prvi put obilježena je hramovna slava

Hram koji najavljuje vaskrsenje sela

Klik za vecu slikuOkupljanje naroda ispred hrama

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima na vaskršnji ponedjeljak 13. aprila proslavio je prvi put krsnu slavu - Vaskrsenje Hristovo. Arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje igumana manastira Žitomislic Danila (Pavlovića), oca Dimitrija sabrata manastira Tvrdoš, protojereja-stavrofora Zorana Ilića, protojereja Borisa Čolovića,  jereja Nebojše Radića, jereja Danila Bora i jereja Marka Gojačića.

Radost prve slave hrama uveličao je Blagodatni oganj koji je uPrebilovce stigao iz Jerusalima preko Beograda i manastira na Kosovu i Crnoj Gori.  Dočekalo ga je nekoliko stotina vjerujućih Srba-povratnika iz Prebilovaca i naselja u dolini Neretve. Stigao je i velik broj gostiju iz Srbije i hercegovačkih opština.

Prva krsna slava prelijepog hrama bila je istinska prilika da zavičaj posjete prognani Prebilovčani i njihovi potomci. Potvrđuju to, u okviru Svete liturgije, tri krštenja. Luka Bulutpristigao sa roditeljima ocem Maksimom i majkom Marinom iz Beograda,  Jovana Šušić koja je sa mamom Vesnom i ocem Đokom stigla iz Ljubinja i Milica kćerka Rajka i Vere Bulut, jedno od sedmoro djece koja su rođena u Prebilovcima, nakon povratka njihovih roditelja na rodno ognjište.

Rječju sve skupa; sabranje oko hiljadu vjerujućih Srbasveta liturgija, krštenje, litija, presjecanje slavskogkolača…i pjesma koja se čula kod mjesnog Doma kulturepotvrdili su riječi umirovljenog vladike preosvećenog Atanasija koji je obraćajući se okupljenom narodu, rekao pored ostalog, da Prebilovci prebivaju, opstaju, traju i trajaće do drugog dolaska Hristovog, do slavnog carstva nebeskog.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ranije je najavio da će 8. avgusta ove godine bitiosvještan hram i položene u novojkripti crkvemošti koje su pronađene nakon eksplozije i sakupljene po povratku Srba u ovo mjesto. Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, gradi se po uzoru na Hram Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, na mjestu nekadašnje spomen-kosturnice u kojoj su bile položene kosti 4.000 Srba ubijenih u Drugom svjetskom ratu, a koja je 1992. minirana.

Istorijska, prva hramovna slava bila je velika radost za nepobjedive Prebilovce i djelotvoran znak konačnog i punog vaskrsa ovog sela.Prva

Klik za vecu sliku
Unutrašnjost hrama
Klik za vecu sliku
Okupljanje vjernika
Klik za vecu sliku
Liturgija
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

------------------

Publikovano aprila 2014. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template