Павле Булут 1927-2023

 

pb2023

Павле Булут на оснивачкој Скупштини Српског националног друштва ”Пребиловци” у Београду 19. марта 2006. године

У Београду, на Војно медицинској академији 17. фебруара умро је Пребиловчанин Павле Булут. Као четрнаестогодишњи дјечак Павле је био свједок библијске трагедије Пребиловаца 1941. године коју је преживио са оцем, два стрица и братом. У Шурманачкој јами уморени су Павлова мајка Ружа, његове сестре Анђа и Љепосава, бака Јованка, стрина Даринка са двоје дјеце и стрина Милена са седмеро дјеце. У августовском помору народа остао је и без деде Илије. Братство Булут, најбројније у Пребиловцима, у злочинима власти НДХ изгубило је чак 141 чељаде.

Павле Булут рођен је 1927. године у Пребиловцима. Посљедњу деценију свог дуговјеког живота био је једини живи свједок библијске трагедије родних Пребиловаца. Мада, од 1943. године, није живио у Пребиловцима био је у њима радо виђен. Био је покретач и активан учесник свих акција везаних за његове и наше Пребиловце. Павле Булут, који је радни вијек провео у Београду, иницирао је формирање Српског нацоналног друштва у Београду које је понијело име његових родних Пребиловаца. Био је међу његовим оснивачима. Дуго година обављао је функцију предсједника Скупштине ове организације која је дала немјељив допринос његовању културе сјећања на трагедију Пребиловаца 1941. године у злогласној Независној Држави Хрватској као и у изградњи храма у Пребиловцима у чијој крипти су сахрањени Срби из Пребиловаца и Доње Херцеговине звјерски убијени на почетку Другог свјетског рата. Послије канонизовања невиних жртава које је СПЦ прибројала Сабору Светих и свјештања Храма Васкрсења Христовог 2015. године, Павле Булут био је први кум славе светих мученика који се прослављају, према календару СПЦ, 6. августа.

Од познатог и у народу цијењеног и омиљеног Павла Булута на вјечни починак опростили су се бројни поштоваоци његовог лика и дјела. Сахрањен је на Централном гробљу на Вождовцу у понедјељак 20.фебрура 2023. године у 12 часова и 30 минута (ад).

DSC 0017  DSC 0074  DSC 0116

Опраштање од покојног Павла (Максима) Булута на београдском Централном гробљу на Вождовцу у понедјељак 20. фебруара 2023. године
Фотографије припремио: Душан М. Мандрапа

Повезани линкови

 

Бог је хтио да преживим усташке злочине у Пребиловцима!

Знакови васкрсења села: Нови импулси у обнови Пребиловаца

Прослава деведесетог рођендана

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template